2020. május 25. 09:40
mfor.hu

Karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Magyarországra Szerbiából.

Felszabadult a szerb-magyar határ, mától karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Magyarországra, jelentette be Szijjártó Péter Röszkén.

A külgazdasági és külügyminiszter beszéde elején azzal ágyazott meg a bejelentésnek, hogy a koronavírus-járvány kezeléséről elmondta: minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy a közép-európai térség jól védekezett, szigorú szabályokat hoztunk, időben hoztuk meg a korlátozó intézkedéseket, és ezeknek köszönhetően végig ellenőrzés alatt tudtuk tartani a vírust és a terjedését. Az, hogy a két ország korlátozta a határokon a személyforgalmat, jó döntésnek bizonyult, ez hozzájárult a védekezés sikerességéhez, viszont a siker végre azt is lehetővé teszi, hogy Szerbia és Magyarország is elkezdjen óvatosan visszaaraszolni a normalitás felé.

Ennek egyik lépése, hogy a mai naptól a szerb és a magyar állampolgárok ismét szabadon közlekedhetnek a szerb-magyar határon. A szerb államnpolgárok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországra, és ugyanez áll a Szerbiából hazatérő magyar állampolgárokra is.

Mindez annak nyomán vált lehetségessé, hogy a szerb kormány múlt pénteken úgy döntött, megnyitja a határait a szomszédos országok irányába, magyarázta Szijjártó.

A szabad, karanténmentes belépés 10 órakor indul.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a magyar kormány folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztő programot, a következő körben 54 közepes és nagyléptékű pályázatra 6 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a kormány. A miniszter örvendve mutatott rá, hogy a Mol és OTP is szerpet játszik a szerb gazdaság újraindításában, végül letette a garast Szerbia Európai Unióba való felvétele mellett.

A sajtótájékoztatóba belefért egy kis bujtatott migránsozás is abban a formában, hogy Szijjártó kiemelte: akik illegálisan akarnak átjutni a határon, azok ellen továbbra is fellépnek a hatóságok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.