<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A jegybank elnöke könyvének bemutatóján beszélt a felzárkózásról, reformokról, és jó célokról.

Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, elakadt a felzárkózási folyamat. Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, a gyógyítási ipar és az élelmiszeripar. Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni

- fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb könyvének, az Olvasónapló első kötetének bemutatóján a jegybank épületében, amelyről a Növekedés.hu számolt be.

Beszédében Matolcsy György kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett - Demján Sándor szavaival élve - egy elvesztegetett évtized. A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor.

Azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja, de ezt nem hagyjuk

- fogalmazott.

Matolcsy György. Fotó: MTI/Soós Lajos
Matolcsy György. Fotó: MTI/Soós Lajos

A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk. 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk - fogalmazott az elnök, aki hozzátette,

jövőkép nélkül eddig még senkinek nem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség.

Megfogható célokra van szükség

A korábbi közös célok között említette 1990 után a Nyugathoz tartozást, majd a nyugati életszínvonal elérését, később a felzárkózás lett az újabb cél. 2010-ben pedig az egymillió munkahely és a munkaerőpiaci fordulat vált közös célkitűzéssé.

Az a cél, hogy Európa első öt országba bekerüljünk nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető

- tette hozzá.

Mint mondta, bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérhessük az uniós átlagot. A jó célok között említette például az energiafüggetlenséget, amelyet már a 2009-es programban is szerepeltettek. Továbbá Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni.

Bátor reformok

Matolcsy György hangsúlyozta: bátor reformok kellenek a sikerhez.Hozzátéve, hogyha "nem indul újra a reformpolitika, nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára."

Kiemelte, hogy a mennyiségi fejlődésről a minőségi fejlődésre kell áttérni, mindenben minőséget kell teremteni. Végül egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni.

(Növekedés.hu)