<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár idén januárban átadták a bruttó 24 milliárd forintból készült multifunkciós sportlétesítményt Tatabányán, még akad rajta némi munka - legalábbis ez derül ki a közbeszerzési hatóság adatbázisába feltöltött dokumentumokból.

 

A BMSK Zrt. még június 3-án írt ki közbeszerzési eljárást "tatabányai multifunkcionális sportcsarnok fejlesztése" tárgyban, melyre meglehetősen rövid ideig, június 9-ig várta az ajánlatokat.

A meglehetősen szűkra szabott jelentkezési határidő nem tekinthető rendkívülinek tekintve, hogy meghívásos alapon kérték fel a vállalkozókat a pályázatra. A dokumentumok szerint 5 építőiparban jeleskedő társaság kapott "meghívást":

  • az EB Hungary Invest Kft.,
  • az Euro Campus Kft.,
  • a Fejér-B.Á.L. Zrt.,
  • a Laterex Építő Zrt.,
  • valamint a West Hungária Bau Kft.

Bruttó 24 milliárdba került. Fotó: Épkar Zrt. Facebook-oldalaBruttó 24 milliárdba került. Fotó: Épkar Zrt. Facebook-oldala

A feladat nem volt más, mint, hogy a mintegy 6000 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokban 5 darab büfét és catering konyhát alakítsanak ki, valamint az ezekhez funkcionálisan kapcsolódó helyiségeinek végleges - tehát beépített berendezésekkel felszerelt - kialakítása az üzemeltetési időszakban szerzett tapasztalatok és igények figyelembevételével.

Az eljáráson az öt felkért gazdasági szereplő közül négy ajánlatot is adott, ezt egyedül a Laterex Zrt. nem tette meg. A négy ajánlat közül az Euro Campusét érvénytelennek minősítette az ajánlatkérő. Az érvénytelenítés oka az volt, hogy a cég nem csatolt nyilatkozatot a felelősségbiztosítás tekintetében.

A három másik ajánlattal viszont semmi probléma nem volt:

  • az EB Hungary Invest nettó 134,8 millió forintos ajánlatot nyújtott be,
  • a West Hungária Bau nettó 116 millióért végezte volna el a munkákat,
  • a Fejér-B.Á.L. Zrt. pedig nettó 113,5 millióért vállalta a munkát.

A BMSK döntése értelmében ár/érték arányban a legolcsóbb ajánlatt tűnt a legjobbnak, így a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő cég végezheti el a büfék kialakítását. Egyes részfeladatokhoz alvállalkozókat is igénybe fog venni, viszont ezeket nem nevesítették, a kilétük nem derül ki az összefoglaló tájékoztatásból.

A mintegy 6200 férőhelyes létesítmény Magyarország negyedik legnagyobb sportcsarnoka a budapesti MVM Dome, a szegedi Pick Aréna, valamint debreceni Főnix Aréna után. A bruttó 24 milliárdból elkészült csarnok kivitelezését a Fejér-B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. konzorciuma végezte el, így nem lehet túlzottan nagy meglepetés az sem, hogy a most felmerülő kiegészítő munkákat is ők nyerték el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.