<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Legalábbis az mfor.hu piaci berkekben nem cáfolt értesülése szerint az egyik nagybank kezdeményezte, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű.

5 másodpercen belül célba kell érnie
5 másodpercen belül célba kell érnie

Mivel ez az állítólagos kezdeményezés – melynek sorsáról információnk szerint még tárgyalnak – arra utal, hogy a javaslattevő hitelintézet attól tart, határidőre nem tudja majd a rendszerét átállítani az azonnali átutalásokra, vagy a fogadó partnerbankok képességében nem bízik, megkérdeztük a nagybankokat, hogyan állnak a felkészüléssel. Íme a válaszok.

Budapest Bank: elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy az MNB által előírt határidőre elkészüljünk az azonnali fizetési rendszer fejlesztésével.

CIB: természetesen a törvényi határidőre el fogunk indulni a rendszerrel. A rendszer és a szolgáltatások tesztelése már megkezdődött, bankunk az elsők között jelentkezett az önkéntes országos tesztelésre. Büszkén jelenthetjük, hogy az elsők között voltunk, akik sikeres tranzakciókat hajtottak végre az országos szintű teszt keretében.

Erste: mi azok közé tartozunk, akik felkészültek lesznek a rendszer július 1-jei indulására. Abban reménykedünk, hogy ha lesz is valami változás, akkor azt minél előbb megtudjuk, mivel mi is szeretnénk továbblépni.

K&H: sikeresen elvégeztük a kötelező országos teszt első szakaszát, jelenleg a további tesztekre, valamint a július 1-jei éles indulásra készülünk fel. A projekt mai állása szerint a K&H időben készen lesz az MNB által meghatározott július 1-jei időpontra, részünkről nem lesz akadálya az azonnali fizetési rendszer elindulásának. A K&H Bank üdvözli az azonnali átutalási rendszer megjelenését a piacon, hiszen ez is hozzásegíti ahhoz, hogy ügyfelei könnyű, gyors és gördülékeny, a kor igényeinek megfelelő, innovatív szolgáltatásokat használhassanak. Az azonnali átutalási rendszernek köszönhetően egy folyamatosan, az év minden napján, a nap 24 órájában működő pénzforgalmi rendszer áll majd az ügyfelek rendelkezésére, melynek használata az átutalásos tranzakciók számának növekedését, végső soron a gazdaság élénkülését is eredményezheti.

MKB: csak a rendszer elindulását követően fogunk nyilatkozni.

Raiffeisen: a Bankszövetséget javasoljuk megkérdezni.

Takarék Csoport: jelenleg van egy törvényi határidő, amelynek betartása kötelező, ennek megfelelően haladunk a projekt megvalósításával. Amennyiben egy hosszabb tesztidőszakról születik döntés, az véleményünk szerint javíthatja a felhasználói élményt. 

Unicredit: az azonnali fizetési rendszer indulásának 2019. július 1-jei határideje rendeletben rögzített szabályozói elvárás. Fejlesztéseinkkel saját belső ütemtervünknek megfelelően haladunk, ami ezt a céldátumot veszi alapul az országos projekttervben rögzítettekhez igazodva.

Az OTP nem válaszolt az mfor.hu megkeresésére. Értesülésünket a Magyar Bankszövetség nem kívánta kommentálni.

Az azonnali fizetési rendszer bevezetése lehetővé tenné, hogy 0-24-órában, a hét minden napján 5 másodpercen belül célba érjen minden, 10 millió forint alatti belföldi egyedi forintátutalás, akár mobilszámra vagy másik másodlagos azonosítókra. Vagyis mindössze öt szekundum telne el a fizetési megbízás és a pénznek a fogadó fél számlájára érkezése között. Az átállást követően már nem kellene minden fizetési módban megjegyezni a számlaszámot, elegendő lenne olyan azonosítókat ismerni, mint például a fizetés kedvezményezett személyének mobilszáma, e-mail címe, esetleg az adószáma, de azonnali átutalás egy új típusú tranzakció, a fizetési kérelem alapján is teljesülhetne. Kivételt jelentenének a magánszemélyek által papíralapon kezdeményezett utalások és az átutalási megbízás alapján későbbi értéknappal teljesítendő tételek.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/