2020. február 22. 15:22

A pedagógusok háza táján sincs szélcsend: zajlanak az Oktatási Hivatallal közbeékelt iskolaérettségi vizsgálatok, forrnak az indulatok az új NAT körül, s a pedagógusbérek is folyamatos kereszttűzben állnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mindeközben hány pedagógus hiányzik a rendszerből?

Tavaly szeptemberben Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára még úgy nyilatkozott, szerencse, hogy 700 üres óvódapedagógusi álláshely van, legalább a frissen diplomázók el tudnak helyezkedni – írta a 444.  Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy hónappal később már arról beszélt, hogy nincs az országban pedagógushiány.

Nahalka István oktatáskutató ugyanakkor januári tanulmányában épp az ellenkezőjét bizonyítja, amit az eduline.hu vett észre. A szakember az Országos Kompetenciafelmérés 8. évfolyamos iskolai kérdőíveinek adataiból számolta ki az oktatási intézményeket egyre jobban sújtó tanárhiányt. Tanulmányából kiderül, hogy nemcsak szinte minden szakot érinti, de folyamatosan nő is a szakemberhiány. Képességfejlesztő pedagógusok és természettudományi tárgyakat tanító tanárok az iskolák harmadában hiányoznak, de átlag minden negyedik iskolában nincs matematika-, nyelv-, informatikaszakos szaktanár és gyógypedagógus sem.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke is megerősíti ezt, mikor azt mondja, az Európai Beruházási Bank 50 milliárd forintjából inkább a pedagógushiányt kellen orvosolni, nem új intézményeket felhúzni.

Az iskolák folyamatosan állásokat hirdetnek. Fotó: depositphotos.comAz iskolák folyamatosan állásokat hirdetnek. Fotó: depositphotos.com
(A képre kattintva a galéria nyílik meg)

A KSH legutolsó, 2019. III negyedéves adatai szerint 4261pedagógus állás volt betöltetlen Magyarországon, az üres álláshelyek aránya 1,6 százalék volt. A 4000-es határt még 2018. III. negyedévében érte el a tanárhiány, s az adat azóta sem megy lejjebb.

A közszféra állásportálja, a közigallas.hu összesen 4273 pozíciót tartalmaz, ebből a pedagógus keresőszóra e pillanatban 795 üres állás jön fel országos szinten, míg a tanár keresőszóra 891 pozíció, tanító keresőszóra 480 pozíciót hoz fel a portál. E többszázas lista a kisgyermeknevelőtől kezdve a családsegítőn az angol nyelvtanárig az összes pedagógusi státuszt felöleli, de látható szinten a legtöbb esetben óvódapedagógusi állást hirdetnek.  

Az allasod.hu a tanítói és tanári állásokat megyei bontásban mutatja, de itt a régi hirdetések is fent vannak, így csak azt néztük meg, hogy a pedagógus keresőszóra hány új pozíciót mutat. Fejér megyében 21, Budapesten 18, Baranya megyében 14, Pest megyében 13, Hajdú-Bihar megyében 12, Komárom-Esztergom és Vas megyében 4, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Veszprém megyében 2, Szabolcs-Szatmár, Heves, Tolna, Somogy, Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Nógrád megyében 1 friss állást hoz fel a mai napon.

A pedagógusok motiválását segítő bérrendezéssel kapcsolatban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt mondta a Népszavának, hogy hiába emelte fel a kormány a minimálbért, a pedagógusfizetés vetítési összege még mindig a 2014-ben meghatározott 101 ezer forint. Ennek köszönhető, hogy egy mesterfokozatú oklevéllel rendelkező pályakezdő pedagógus pont annyi pénzt, bruttó 210 600 forintot keres, mint egy szakmunkás végzettséget igénylő állásban dolgozó munkavállaló. A Pedagógusok Szakszervezete nem sokkal ezután sztrájkbizottságot állított fel, több pontos követeléseik között szerepel a pedagógusbérek rendezése is. A kezdeményezést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is üdvözölte, s felajánlotta segítségét a tárgyalások lefolytatásában.