3p

Bár visszavonták a gyorsított eljárásban kiírt tendert a Fertő-tavi szállodaépítésre, azaz a tó körbebetonozására, most újra meghirdették a vizitelep fejlesztésének második ütemét.

A helyi lakosok, civilek, a Greenpeace és a Momentum a Fertő-tó megóvása érdekében indított tiltakozása eredményeképpen visszavonták a gyorsított eljárásban kiírt tendert a Fertő-tavi szállodaépítésre, most azonban a visszavont gyorsított közbeszerzés után újra meghirdette a Fertő tavi vízitelep fejlesztésének második ütemét a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent felhívást az ajánlatkérő nyílt Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. tette közzé - szúrta ki a Napi.hu

Megjelent a Fertő-tavi vizitelep új közbeszerzési kiírása. Fotó: Depositphotos
Megjelent a Fertő-tavi vizitelep új közbeszerzési kiírása. Fotó: Depositphotos

A második ütemben - egyebek mellett - épülnek utak, hidak, egy látogatóközpont étteremmel, két motel szabadonálló beépítéssel, földszint és egy emeleti szinttel, 1490 és 1593 négyzetméter hasznos alapterülettel. Készül egy 682 négyzetméter hasznos alapterületű vízisport épület, továbbá egy 3638 négyzetméter alapterületű és 2556 négyzetméter vízfelületű - rozsdamentes medence technológiával készülő - medence, a kapcsolódó uszodagépészettel.

Még november végén a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. közzétette a Fertő tavi vízitelep fejlesztésnek II. ütemére szóló, nyílt és gyorsított közbeszerzési felhívását. Egyes tételeket már jövő tavasszal be kellene fejezni. Az ajánlatkérő a gyorsított közbeszerzési eljárást a következőkkel indokolta: "a természetvédelmi és Natura 2000 oltalom alatt álló fejlesztési terület jelenlegi, mélyépítési üteme a szerződés szerint 2022. április 17-én zárul, de egyes területrészek már a nyár végétől végleges állapotba kerültek. A természetvédelmi szakmai állásfoglalások szerint kiemelten fontos a munkavégzés, továbbá a fejlesztés folyamatosságának biztosítása, valamint a szünetmentesség lehetővé tétele a kivitelezési ütemek között, továbbá a végleges állapotba került területek továbbépítése során."

Ezt a felhívást az ajánlatkérő december 17-én visszavonta, mert "a potenciális ajánlattevők által feltett sok kérdést nem lehetett határidőben megválaszolni".

A kormány szeptemberben tette közzé, hogy az idei költségvetésből több mint 4 milliárd, míg a jövő éviből 5,038 milliárd forinthoz juttatta a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t.

A Magyar Tudományos Akadémia december 21-i állásfoglalása szerint a tervezett állami beruházás súlyosan károsítaná a Fertő élővilágát, és a jövő generációk jogait is. Az MTA szerint ekkora természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ezért kérik a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beépítés leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!