2018. december 11. 15:57

Egy módosító 70, illetve 50 százalékra emelné a járandóságukat.

November végén ment be a parlament elé egy törvényjavaslat, amelyben fideszes képviselők arra tette javaslatot, hogy emelkedjen az olimpiai dobogóra lépők járadéka. Most egy olyan bizottsági módosító írná át a még el nem fogadott szabályokat, amely még kedvezőbb helyzetbe hozná az ezüst- és bronzérmeseket, az edzők azonban csak félig járnak jól.

Tokió lesz a következő olimpia házigazdája Tokió lesz a következő olimpia házigazdája

A hatályos törvény alapján az aranyérmesek a bérből és fizetésből élők előző évi, a KSH által számított országos szintű bruttó nominál átlagkeresetnek (tavaly 327 700 forint volt a bruttó átlagkereset összege) megfelelő járadékban részesülnek, miután betöltötték 35. életévüket. Ennek az összegnek a 60, illetve 40 százalékára jogosultak az ezüst- illetve a bronzérmesek. A törvény azt is kimondja, hogy amennyiben több aranyérmet szerez a sportoló, akkor a másodiktól kezdődően további 20 százalékkal emelik a járandóságát, öt aranytól pedig megduplázzák.

A fideszes képviselők - Kocsis Máté, Bánki Erik, Gulyás Gergely - javaslata ezen úgy változtatna, hogy a második és az azt követő érem után is teljes összegű juttatás járna a sportolóknak. Akinek tehát egynél több aranyérme van, mindegyik után jogosulttá válik akkora összegre, mint amekkora az első aranyérme után jár neki. A dobogó második, illetve harmadik fokára álló versenyző pedig a helyezése szerint őt megillető összeget kapja meg minden egyes érme után.

A parlament törvényalkotási bizottsága azonban még tovább javítana a feltételeken. A pár napja benyújtott előterjesztés alapján a második helyezett 70, a harmadik 50 százalékra lenne jogosult a jövőben. Az indoklás szerint így kerülne párhuzamba az állami jutalmak megállapítása során lefektetett arányokkal a járandóság megállapítása.

 

Az edzők esetében az egyedi esetek döntik el, hogy több pénzre számíthatnak-e. Eddig úgy állapították meg a járadékukat, hogy egy érmes versenyzőjük után számolták ki nekik az 50 százalékos edzői részt. Ez a képviselői indítvány alapján úgy változott volna, hogy minden érmes versenyzője után jogosultságot szerez az anyagi elismerésre az edző.

A bizottsági módosító még jobb helyzetbe hozza az edzőket azzal, hogy nem 50 százalékot, hanem a sportolónak járó teljes járadéknak megfelelő összeget adná oda az edzőnek. Viszont nem minden érmes versenyzője után járna a pénz - ahogy azt a képviselők kezdeményezték -, hanem csak az általa edzett legeredményesebb sportoló legjobb helyezése után.

A javaslatból nem derül ki, hogy amennyiben a legjobb versenyző több aranyérmet is szerzett például, akkor az edző csak egy érem utáni járandóságra válik jogosulttá a járandóságra, vagy több után. Vélelmezhetően az első értelmezés a helytálló.

A sportolók esetében fontos adalék még, hogy a jövőben nem kell kezdeményezniük a járadék elbírálását, az automatikus lesz.