2019. január 27. 16:53
MTI

Részben azért, mert a vezető előállítónak számító Indonéziában a termelés növekedése lassul, a kereslet ugyanakkor nő.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a pálmaolaj idei tonnánkénti átlagára 2375 maláj ringgit (574,09 dollár) lesz, 3 százalékkal magasabb a tavalyinál. 

Az indonéz pálmaolaj szövetség előrejelzése szerint az idei indonéziai pálmaolaj-termelés 43 millió tonna lesz, alig több az egy évvel korábbi 42 millió tonnánál. A növekedés lényegesen lelassul a megelőző évhez képest, amikor a termelés csaknem 5,2 millió tonnával bővült. A második legnagyobb pálmaolaj-nagyhatalom Malajzia termelése a szakértők szerint idén 20 millió tonnára emelkedik a tavalyi 19,5 millió tonnáról. Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát.

A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban. A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat.

A biodízel-termelők részéről nő a pálmaolaj iránti kereslet, és ez is árfelhajtó. Indonéziában szeptember óta előírás, hogy minden dízelbenzin biodízelt is kell hogy tartalmazzon.

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés