2018. március 9. 05:45

Nehéz rá magyarázatot találni.

Míg tavaly a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt infláció alacsonyabb volt, mint amennyit a teljes lakosságra vetítve közölt a Központi Statisztikai Hivatal, idén fordítva alakultak az árváltozások. Az első két hónap átlagában 102 százalékos volt az általános fogyasztóiár-index, míg a nyugdíjas kosár szerint számolt mutató 102,2 százalékra jött ki.


Az Erzsébet-utalványok mindig jól jönnek Az Erzsébet-utalványok mindig jól jönnek

Tavaly az első két hónapban a nyugdíjas infláció alacsonyabb volt a teljes lakosságra kalkuláltnál, és az év egészét tekintve is ez volt a helyzet: 2017-ben a fogyasztóiár-index 102,4 százalék volt, a nyugdíjas pedig 102,3 százalék.

A KSH által közölt adatokból próbáltuk kibogarászni, hogy mi az oka a fordulatnak. A nyugdíjasok által nagyobb arányban vásárolt termékek, szolgáltatások - elsősorban az élelmiszerek - árában az előző év egészét nézve nem állt be gyökeres fordulat idén januártól. Ugyanakkor tavaly év elején mérsékeltebb volt a "bolti" infláció, akkor például a tojás ára még 5 százalékkal csökkent, míg idén januárban már 48 százalékkal volt drágább, mint egy éve.

Azonban az élelmiszerek súlya valamelyest mérséklődött idén a nyugdíjas kosárban. A KSH minden évben elvégzi a termékkörök, szolgáltatások átsúlyozását, hogy az infláció kiszámításához szükséges kosár minél jobban igazodjon a valósághoz. Minimális mértékben nőtt például a háztartási energia súlya, de itt - leszámítva a tűzifát - árváltozás nem volt az utóbbi időben.

Érzékelhető mértékben emelkedett viszont a tartós fogyasztási cikkek súlya. Feltételezhetően abból indult ki a KSH, hogy az idősebbek között egyre nagyobb számban vannak olyanok, akiknek napi rutinná vált az ilyen gépek - gondolunk itt elsősorban a számítástechnikai eszközökre - használata. Csakhogy e termékek ára most nagyobb mértékben esett, mint tavaly, tehát ez éppenséggel kedvező változás a nyugdíjasok kosarat tekintve.

Összességében tehát nem könnyű megfejteni, hogy mitől gyorsult fel idén a nyugdíjas infláció. Az biztos, hogy az év eleji 3 százalékos nyugdíjemelés bőven fedezi az átváltozást. Mármint azt, ami a statisztikai hivatal által közölt általános számokban megmutatkozik. Az egyénileg érzékelt infláció ugyanis eltérhet a KSH által rögzítettektől.

A húsvét - illetve a parlamenti választás - előtt kiosztott 10 ezer forintos Erzsébet- utalvány bizonyára még könnyebben elviselhetővé teszi az áremelkedéseket. Erre vélhetően év végén is sor kerül, és akkor nyugdíjprémium is érkezni fog - ennek a gazdasági feltételei jó eséllyel teljesülnek idén.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!