<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

  • Légiriadót adtak ki kedden Ukrajna egész területén, így a fővárosban, Kijevben is, miután tisztviselők figyelmeztették, hogy Oroszország új rakétatámadási hullámra készül. 

  • Ukrajna állami energiaszolgáltatója, az Ukrenegro azt mondta, hogy még mindig a teljes energiaellátás helyreállításáért küzdenek csaknem egy héttel azután, hogy orosz rakétacsapásokat mértek az országszerte megrongált energetikai létesítményekre. Az Ukrenegro közleménye szerint az áramhiány 30 százalékos volt helyi idő szerint kedd délelőtt, ami enyhe emelkedést jelent a tegnapihoz képest, miután több erőmű leállt, és a tél beálltával megnövekedett az áram fogyasztás.

Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg. Fotó: MTI/AP
Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg. Fotó: MTI/AP

  • Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat – jelentették állami hírügynökségek. Azt mondta, nem valószínű, hogy ebben az évben bármilyen találkozóra sor kerülne. 

  • Ukrajnában őrizetbe vették az újonnan felszabadult Herszon városi tanács egy helyettes vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítette az orosz megszálló erőket, és felbujtotta őket – közölte az ukrán államügyész. A közleményben meg nem nevezett tisztviselő az ügyész szerint együttműködött a megszálló hatóságokkal, és segítette az oroszok alatti közszolgáltatások működését.

  • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a szövetség nem vonja vissza Ukrajnának nyújtott támogatását, és felszólította partnereit, hogy ígérjenek több téli segélyt Kijevnek, mivel az infrastruktúra elleni orosz támadások miatt még több hidegre és sötétség zúdul rájuk. A NATO bukaresti külügyminiszterei az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás, például légvédelmi rendszerek és lőszerek fokozására összpontosítanak, még akkor is, ha a diplomaták elismerik az ellátási és kapacitási problémákat, de más segélyekről is tárgyalnak. 

  • Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban egy interjú miatt, amelyben azt sugallta, hogy fegyveres erőinek csecsen és burját tagjai kegyetlenebbül viselkedtek Ukrajnában, mint az orosz katonák. Azt mondta, hogy Burjátországból, ahol a buddhizmus a fő vallás, és a muzulmán többségű csecsenföldi köztársaságból származó katonák a legkegyetlenebbek, akik Ukrajnában harcoltak. 

  • Az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin megerősítette, hogy egy Ukrajnában meghalt zambiai állampolgár harcolt a csoportjáért. A 23 éves Lemekhani Nathan Nyirenda „hősként halt meg” az orosz erőkkel harcolva – mondta Prigozsin a Telegramon. Putyin közeli szövetségese ismerte ezt be két héttel azután, hogy Zambia sürgős magyarázatot követelt Moszkvától állampolgára halála miatt.

  • Hszi Csin-ping, Kína elnöke kijelentette, hogy Peking kész „szorosabb partnerséget kötni” Moszkvával a „nemzetközi energiabiztonság megőrzése érdekében”.  Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal, hogy szorosabb energiapartnerséget alakítson ki, előmozdítsa a tiszta és zöld energia fejlesztését, valamint közösen fenntartsa a nemzetközi energiabiztonságot és az ipari ellátási láncok stabilitását” – idézte Xi-t a CCTV állami műsorszolgáltató. (The Guardian)