<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Fidesznek nem lenne abszolút többsége manipuláció és csalás nélkül - állítja kutatásának összegzésében egy civil szervezet.

Az Unhack Democracy Europe aktivistái 170 interjút készítettek szavazókörökben ellenzéki szavazatszámlálókkal. A jelentésüket Brüsszelben, az Európai Parlamentben mutatták be. A rendezvényt a Demokratikus Koalíció képviselője, Dobrev Klára szervezte - írta az euronews.com.

A civil szervezet szerint csalással van kétharmada (fotó: EPA)A civil szervezet szerint csalással van kétharmada (fotó: EPA)

A portál idézte Banut Zsófiát, az egyik kutatót, aki szerint "Ezek az interjúk azt mutatták, hogy sok helyen volt rossz gyakorlat, rendellenesség és volt csalás is országszerte, beleérte a szavazatvásárlást, a szavazók és a szavazatszámlálók megfélemlítését. Láttunk hamisított szavazási naplókat és buszokkal szállított szavazókat Szerbiából, Ukrajnából és Romániából".

A civilek szerint rendszerszintű visszaélésekről volt szó, de arra nincs bizonyíték, hogy ezeket a kormány rendelte meg. Viszont a parlament összetétele nem tükrözi teljesen a választói akaratot - állítják.

Az euronews a szervezet vezetőjét, Garvan Walshe-t is megszólaltatta. Ő azt hangsúlyozta, hogy "többen beszéltek a központból érkező nyomásról és az incidensek mintázata arra utal, hogy nem egy-két elszigetelt ügyről, hanem országos jelenségről volt szó. Úgy tűnik, nyomást gyakoroltak. az azonban nem világos, hogy ez központi utasításra, vagy túlzott megfelelési vágyból történt. De az biztos, hogy megtörtént". 

Az Unhack Democracy azt szeretné, ha a jelentésüket figyelembe vennék a hetes cikkely szerinti eljárásban is. A magyarországi parlamenti választásról szóló összefoglaló egyébként az Unhack Democracy első nagyobb projektje.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.