2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A dél-európai országok gazdasága rendre fejfájást okoz az Európai Unióba. Ráadásul most újabb viharfelhők jöhetnek.

Globális szinten páratlan konjunktúrát tapasztalhatunk, amely lehetőséget biztosíthatna a mediterrán országoknak, hogy a válság után végre stabil növekedési pályára állítsák a gazdaságukat. A gazdasági növekedés ugyan rendre beindult, sőt a költségvetési fegyelem is javult, a helyzet azonban továbbra sem optimális.

Ezt jelzi egyebek mellett az is, hogy jelentősen visszaeshet a dél-európai országok GDP növekedése, legalábbis a UBS szerint. A bankóriás elemzés alapján szignifikáns lassulást vár a tavalyi GDP bővülési ütemhez képest Olaszország, Spanyolország és Portugália vonatkozásában, mivel az elmúlt évek növekedési katalizátorai eltűnhetnek.

A UBS szerint egyrészt az EKB QE programjának kivezetése és a várható kamatemelés, másrészt az alacsony potenciállal rendelkező demográfiai szerkezet (fiatalok elvándorlása), illetve az erős euró is visszavetheti a teljesítményt. Olaszország 2017-ben 1,5 százalékos GDP növekedést ért el, amely a jövőben 1 százalékra lassulhat. Tetézi a bajt, hogy a taljánoknál a politikai helyzet is nagyon bizonytalan, és bár némi előrelépés történt, továbbra sem tudni mikor áll fel a márciusi választások után az új olasz kormány.

Valamivel jobb a helyzet a spanyoloknál és Portugáliában, hiszen ezekben az országokban a növekedés is erősebb volt tavaly. Ugyanakkor az UBS szerint ők is behúzzák a kéziféket, és a portugál és a spanyol bővülés egyaránt közel a felére, 1,5 százalékra zsugorodhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!