2018. április 24. 13:36
mfor.hu

A dél-európai országok gazdasága rendre fejfájást okoz az Európai Unióba. Ráadásul most újabb viharfelhők jöhetnek.

Globális szinten páratlan konjunktúrát tapasztalhatunk, amely lehetőséget biztosíthatna a mediterrán országoknak, hogy a válság után végre stabil növekedési pályára állítsák a gazdaságukat. A gazdasági növekedés ugyan rendre beindult, sőt a költségvetési fegyelem is javult, a helyzet azonban továbbra sem optimális.

Ezt jelzi egyebek mellett az is, hogy jelentősen visszaeshet a dél-európai országok GDP növekedése, legalábbis a UBS szerint. A bankóriás elemzés alapján szignifikáns lassulást vár a tavalyi GDP bővülési ütemhez képest Olaszország, Spanyolország és Portugália vonatkozásában, mivel az elmúlt évek növekedési katalizátorai eltűnhetnek.

A UBS szerint egyrészt az EKB QE programjának kivezetése és a várható kamatemelés, másrészt az alacsony potenciállal rendelkező demográfiai szerkezet (fiatalok elvándorlása), illetve az erős euró is visszavetheti a teljesítményt. Olaszország 2017-ben 1,5 százalékos GDP növekedést ért el, amely a jövőben 1 százalékra lassulhat. Tetézi a bajt, hogy a taljánoknál a politikai helyzet is nagyon bizonytalan, és bár némi előrelépés történt, továbbra sem tudni mikor áll fel a márciusi választások után az új olasz kormány.

Valamivel jobb a helyzet a spanyoloknál és Portugáliában, hiszen ezekben az országokban a növekedés is erősebb volt tavaly. Ugyanakkor az UBS szerint ők is behúzzák a kéziféket, és a portugál és a spanyol bővülés egyaránt közel a felére, 1,5 százalékra zsugorodhat.