2018. július 16. 10:23
MTI

Visszaveszik a stafétát Oroszországtól, akik még a '70-es évek végén, Szovjetúnió korukban előzték be őket. Az amerikai felpörgés legfőbb oka a palaolaj-termelés erősödése.

Az Egyesült Államok jövőre újból a világ vezető olajtermelőjévé válhat, miután a hetvenes évek közepén a Szovjetunió vette át az elsőséget. Az amerikai energiaügyi minisztérium előrejelzése szerint jövőre az amerikai olajtermelés napi átlaga eléri 11,8 millió hordót. Tavaly az átlagos napi orosz olajtermelés 10,3 millió hordó, a szaúdi minimálisan napi 10 millió hordó alatti, az amerikai pedig csaknem napi 9,4 millió hordó volt.

Idén februárban az Egyesült Államok olajtermelése már lekörözte a szaúdit, az év végén pedig a minisztérium előrejelzése szerint eléri a napi 10,8 millió hordót.Az Egyesült Államok hosszú évtizedeken keresztül a világ legnagyobb olajtermelője volt. A Szovjetunió olajtermelése 1974-ben, a szaúdi olajtermelés pedig 1976-ban körözte le az amerikait. A 70-es évek végén a szovjet olajtermelés harmadával múlta felül az amerikait, a 80-as évek végén pedig már a kétszerese volt.

Az Egyesült Államok elsősorban a palaolaj-termelés felfuttatásával állhat ismét az olajtermelő országok listájának élére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.