2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Kormányinfón beszélt erről Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre árulta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy hamarosan elfogadhatják azt az új szabályozást, amely megint lehetővé teszi szélerőművek építését Magyarországon.

A jelenleg érvényben lévő szabályok ugyan ezt elméletben nem zárják ki, azonban előírják, hogy ilyen erőművet a települések határaitól legalább 8 kilométeres távolságban lehet csak építeni, ez pedig a gyakorlatban az ország egész területén kizárja ennek lehetőségét.

A miniszter most azt mondta, hogy változtatnak ezeken a szabályokon, mivel ezt az uniós energetikai források kifizetésének egyik feltételének szabták.

Az új szabályok szerint a minimális távolságot le fogják vinni egy kilométer "környékére", azonban abból továbbra sem engednek, hogy a helyi önkormányzatok, illetve ahogy fogalmazott, "a helyhatóságok" hozzájárulása szükséges legyen a szélerőművek létesítéséhez.

Az is kiderült, hogy e kérdésben március 31-ei határidőt is vállalt a magyar kormány az új szabályozás életbe léptetésére, tehát nagyjából három hét múlva legkésőbb pontosan ki kell derülnie, milyen feltételekkel lehet majd újra szélerőműveket létesíteni az országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!