<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megmutatjuk, hogyan lehet kiszúrni, hogy kamu a levél.

Több mint egy hónapja figyelmezetett arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy csalók próbálják megszerezni az adózók ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatait. A veszély nem múlt el, szerkesztőségünk postaládájába tegnap délután futott be egy ilyen levél.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

Ez áll benne szöveghűen:

Tisztelt Ügyfelünk!

Az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenorizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre, és hajtsa végre az alábbi lépéseket: Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erosítse meg e-mailjeit. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére

Ellenorizze most  

Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.

Kiemelt figyelemre számíthatnak a virágot, koszorút és mécseseket árusítók. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelo üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Hírlevelünkre ne válaszoljon, a feladó e-mail címére ne írjon levelet, mert ezeket a rendszer nem tudja fogadni.

Már első olvasásra feltűnhet, hogy nem az adóhatóság hivatali nyelvén fogalmazták meg a levelet - bár a küldő címe megtévesztésig hasonlít a NAV által használt egyik címre -, amely helyenként tegeződő stílusban szólítja meg a címzettet, néhol pedig nem használ ékezetet. A hivatalosság látszatát próbálja mutatni, amikor egy konkrét tevékenységi körre - virág, koszorú, mécses - utal, és valóban, a NAV szokott célzott ellenőrzéseket végezni, ám e tevékenység fő idénye nem a tavasz végén, nyár elején van, hanem Halottak Napja táján.

Az adóhivatal figyelmeztetése szerint a csalók repertoárja egyre szélesebb, már nemcsak e-mailben, hanem sms-ben és telefonon is érdeklődnek. A levélben általában van egy link, ami egy olyan oldalra vezet, ahol kérik a bizalmas adatokat, és ha a gyanútlan adózó ezeket megadja, könnyen pénzt tudnak leemelni a számlájáról. A NAV szerint olyannyira gondosan építik fel ezeket a kamu oldalakat, felhasználva a hivatalos portálok arculati elemeit, hogy könnyen meg tudják téveszteni a címzettet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.