2019. június 9. 09:10

Megmutatjuk, hogyan lehet kiszúrni, hogy kamu a levél.

Több mint egy hónapja figyelmezetett arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy csalók próbálják megszerezni az adózók ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatait. A veszély nem múlt el, szerkesztőségünk postaládájába tegnap délután futott be egy ilyen levél.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

Ez áll benne szöveghűen:

Tisztelt Ügyfelünk!

Az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenorizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre, és hajtsa végre az alábbi lépéseket: Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erosítse meg e-mailjeit. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére

Ellenorizze most  

Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.

Kiemelt figyelemre számíthatnak a virágot, koszorút és mécseseket árusítók. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelo üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Hírlevelünkre ne válaszoljon, a feladó e-mail címére ne írjon levelet, mert ezeket a rendszer nem tudja fogadni.

Már első olvasásra feltűnhet, hogy nem az adóhatóság hivatali nyelvén fogalmazták meg a levelet - bár a küldő címe megtévesztésig hasonlít a NAV által használt egyik címre -, amely helyenként tegeződő stílusban szólítja meg a címzettet, néhol pedig nem használ ékezetet. A hivatalosság látszatát próbálja mutatni, amikor egy konkrét tevékenységi körre - virág, koszorú, mécses - utal, és valóban, a NAV szokott célzott ellenőrzéseket végezni, ám e tevékenység fő idénye nem a tavasz végén, nyár elején van, hanem Halottak Napja táján.

Az adóhivatal figyelmeztetése szerint a csalók repertoárja egyre szélesebb, már nemcsak e-mailben, hanem sms-ben és telefonon is érdeklődnek. A levélben általában van egy link, ami egy olyan oldalra vezet, ahol kérik a bizalmas adatokat, és ha a gyanútlan adózó ezeket megadja, könnyen pénzt tudnak leemelni a számlájáról. A NAV szerint olyannyira gondosan építik fel ezeket a kamu oldalakat, felhasználva a hivatalos portálok arculati elemeit, hogy könnyen meg tudják téveszteni a címzettet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.