<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A pénzügyminiszter a Facebook oldalán újságolta el a hírt.
 

Varga Mihály posztjában kijelentette, hogy az ázsiai befektetők is bíznak a magyar gazdaságban, hiszen a hétfői sikeres zöld eurókötvény-kibocsátás után ma zöld pandakötvényt bocsátott ki Magyarország a kínai piacon. Elárulta,

kétmilliárd renminbi, azaz nagyjából több mint 110 milliárd forint értékű, 3 éves futamidejű kötvényt vásároltak a befektetők.

A tárcavezető szerint a kötvénykibocsátás hármas célt szolgál, egyrészt a befektetői kör bővítését, amelynek segítségével az államadósság finanszírozása több lábon állhat, másrészt így biztosítják Magyarország folyamatos jelenlétét a világ egyik legnagyobb tőkepiacán és tovább erősítik az együttműködést Kínával. Végül pedig az így bevont pénzeszköz az energiabiztonság erősítésére és a klímaváltozás elleni küzdelemre használható fel.

Varga Mihály végül emlékeztetett arra is, hogy nem ez az első sikeres hazai kibocsátás az ázsiai országban: Magyarország - a világon elsőként – tavaly már bocsátott ki Zöld Pandakötvényt a kínai kötvénypiacon, kétszeres kereslet mellett.