4p

Óhatatlanul ez a kérdés merül fel az emberben egy friss cégalapítás láttán.

Az egyáltalán nem különleges, hogy Magyarország egyik – a Forbes szerint tavaly év vége óta már csak a harmadik – leggazdagabb embere új céget alapít. E téren ugyanis – túlzás nélkül lehet állítani – Mészáros Lőrinc az egyik legaktívabb hazai üzletember, vállalkozó.

Nem veszített az aktivitásából Mészáros Lőrinc. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Nem veszített az aktivitásából Mészáros Lőrinc. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nincs ez másként az idei esztendőben sem. Január végén például Status Media Project Kft. néven jött létre egy új entitás, amelyet a cégbíróság rapid módon, már öt nappal később, február 3-án be is jegyzett – derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból. A kft. főtevékenysége vagyonkezelés – amelyet holdingként végez –, de emellett még az üzletvezetést, az üzletviteli, egyéb tanácsadást, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését is bejegyeztette a tulajdonos.

Akiről hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy az nem más, mint a Status MPE Magántőkealap, ő biztosította a kft. elindításához minimálisan szükséges 3 millió forint törzstőkét. 

A magántőkealapok azok a konstrukciók, amelyek arra (is) szolgálnak, hogy az azokba a pénzüket helyező személyek inkognitóban maradhatnak, kilétüket csak a Magyar Nemzeti Banknak kell felfedniük. Utóbbi jelenleg már 166 magántőkealapot tart nyilván.

Közülük a Status MPE Magántőkealap annyiban lóg ki, hogy az ő esetében pontosan tudjuk, ki a tulajdonosa. Nemcsak azért, mert árulkodó, hogy ugyanazon a címen van bejegyezve, mint az MKB Bank, amely többségét – nyilvánosan elérhető adatok szerint is – Mészáros Lőrinc birtokolja. Hanem azért is, mert az interneten könnyedén fellelhető információ szerint a Status MPE Magántőkealapot az a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. menedzseli, amely száz százalékban a nagyvállalkozó tulajdonában áll. 

Mindezek ismeretében aligha meglepő, hogy a február elején bejegyzett Status Media Project Kft. ügyvezetője is Gombai Gabriella lett. Ő ugyanis Mészáros abszolút bizalmi embere, számos cégében vállal tisztséget, egyebek mellett éppen a Status Capital Zrt.-nek is a vezérigazgatója és igazgatóságának a tagja.

A Status Capital Zrt. honlapján azt állítja magáról, hogy elsősorban Magyarország területén működő, a média, az ingatlanpiac, valamint az élelmiszeripar területén érdekeltségekkel/befektetésekkel rendelkező vállalatokra fókuszálja tevékenységét, ezen a területen működő társaságokba fektet be. A Status MPE-vel együtt összesen hat magántőkealapot kezel.

Hogy mi célból jött létre a médiában való aktivitásra utaló névvel ez a vagyonkezelő cég – amely immár a sokadik ilyen profilú társaság Mészáros érdekeltségei között –, azt nem tudni. Egy új társaság elindításának célját ugyanis az alapító nem köteles a külvilág tudomására hozni. 

Így annak az információnak a hitelességét sem lehet leellenőrizni, miszerint a felcsúti nagyvállalkozó az Indexbe tett volna pénzt. Bár a lap főszerkesztője, Fekete-Szalóky Zoltán egy kiszivárgott hangfelvételen azt állította, hogy „egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják”, ezt a kijelentést az Orbán Viktor február 18-ai évértékelőjére siető Vaszily Miklós, az Index társtulajdonosa a 444.hu kérdésére cáfolta, mondván, „butaság”, amit a saját főszerkesztője mondott és nem tudja, hogy azt honnan szedhette.

Mészáros eddigi leghíresebb médiabefektetése a Mediaworks volt, amelyből az egyedüli tulajdonosként bejegyzett Opus Press 2019 áprilisának végén szállt ki, eladva részesedését a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), amely Fidesz-közeliként ismert.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!