<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Óhatatlanul ez a kérdés merül fel az emberben egy friss cégalapítás láttán.

Az egyáltalán nem különleges, hogy Magyarország egyik – a Forbes szerint tavaly év vége óta már csak a harmadik – leggazdagabb embere új céget alapít. E téren ugyanis – túlzás nélkül lehet állítani – Mészáros Lőrinc az egyik legaktívabb hazai üzletember, vállalkozó.

Nem veszített az aktivitásából Mészáros Lőrinc. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Nem veszített az aktivitásából Mészáros Lőrinc. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nincs ez másként az idei esztendőben sem. Január végén például Status Media Project Kft. néven jött létre egy új entitás, amelyet a cégbíróság rapid módon, már öt nappal később, február 3-án be is jegyzett – derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból. A kft. főtevékenysége vagyonkezelés – amelyet holdingként végez –, de emellett még az üzletvezetést, az üzletviteli, egyéb tanácsadást, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését is bejegyeztette a tulajdonos.

Akiről hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy az nem más, mint a Status MPE Magántőkealap, ő biztosította a kft. elindításához minimálisan szükséges 3 millió forint törzstőkét. 

A magántőkealapok azok a konstrukciók, amelyek arra (is) szolgálnak, hogy az azokba a pénzüket helyező személyek inkognitóban maradhatnak, kilétüket csak a Magyar Nemzeti Banknak kell felfedniük. Utóbbi jelenleg már 166 magántőkealapot tart nyilván.

Közülük a Status MPE Magántőkealap annyiban lóg ki, hogy az ő esetében pontosan tudjuk, ki a tulajdonosa. Nemcsak azért, mert árulkodó, hogy ugyanazon a címen van bejegyezve, mint az MKB Bank, amely többségét – nyilvánosan elérhető adatok szerint is – Mészáros Lőrinc birtokolja. Hanem azért is, mert az interneten könnyedén fellelhető információ szerint a Status MPE Magántőkealapot az a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. menedzseli, amely száz százalékban a nagyvállalkozó tulajdonában áll. 

Mindezek ismeretében aligha meglepő, hogy a február elején bejegyzett Status Media Project Kft. ügyvezetője is Gombai Gabriella lett. Ő ugyanis Mészáros abszolút bizalmi embere, számos cégében vállal tisztséget, egyebek mellett éppen a Status Capital Zrt.-nek is a vezérigazgatója és igazgatóságának a tagja.

A Status Capital Zrt. honlapján azt állítja magáról, hogy elsősorban Magyarország területén működő, a média, az ingatlanpiac, valamint az élelmiszeripar területén érdekeltségekkel/befektetésekkel rendelkező vállalatokra fókuszálja tevékenységét, ezen a területen működő társaságokba fektet be. A Status MPE-vel együtt összesen hat magántőkealapot kezel.

Hogy mi célból jött létre a médiában való aktivitásra utaló névvel ez a vagyonkezelő cég – amely immár a sokadik ilyen profilú társaság Mészáros érdekeltségei között –, azt nem tudni. Egy új társaság elindításának célját ugyanis az alapító nem köteles a külvilág tudomására hozni. 

Így annak az információnak a hitelességét sem lehet leellenőrizni, miszerint a felcsúti nagyvállalkozó az Indexbe tett volna pénzt. Bár a lap főszerkesztője, Fekete-Szalóky Zoltán egy kiszivárgott hangfelvételen azt állította, hogy „egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják”, ezt a kijelentést az Orbán Viktor február 18-ai évértékelőjére siető Vaszily Miklós, az Index társtulajdonosa a 444.hu kérdésére cáfolta, mondván, „butaság”, amit a saját főszerkesztője mondott és nem tudja, hogy azt honnan szedhette.

Mészáros eddigi leghíresebb médiabefektetése a Mediaworks volt, amelyből az egyedüli tulajdonosként bejegyzett Opus Press 2019 áprilisának végén szállt ki, eladva részesedését a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), amely Fidesz-közeliként ismert.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)