2p

A friss, szombaton megjelent Magyar Közlönyből többek közt kiderül, hogy április 19-én nyitnak újra ki az iskolák, valamint milyenek lesznek az új boltszabályok.

Megjelent a Magyar Közlöny az új szabályokkal, amelyből kiderült például, miként vásárolhatunk, ha megvan a 2,5 millió beoltott. Kiderült: amint megkapta 2,5 millió ember az első oltását, úgy este 10-re tolódik a kijárási tilalom kezdete és ugyanúgy 5 óráig tart. Egy másik rendelet ugyanakkor azt tartalmazza, hogy kormány április 8-áig fenntartja a védelmi intézkedéseket.

Orbán Viktor egy korábbi bejelentés alkalmával (Fotó: facebook)
Orbán Viktor egy korábbi bejelentés alkalmával (Fotó: facebook)

A boltok 9 és 21:30 között lehetnek nyitva, illetve 10 négyzetméterenként egy embert engedhetnek be. Az ennél kisebb üzletekben értelemszerűen egy ember tartózkodhat. Mindez nem vonatkozik a 14 éven aluliakra.

Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni

 – olvasható a kormányrendeletben. Újdonság, hogy a boltoknak az üzlet előtt jól láthatóan kell kirakniuk, hogy éppen mennyien tartózkodhatnak bent egyszerre.

Az olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az esetben tarthat nyitva, ha az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.

Mindezek ellenőrzését a rendőrség és a kormányhivatal fogja ellenőrizni, és szabálytalanság esetén 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki. Ezen felül a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A harmadik kormányrendelet mondja ki azt, hogy 2021. április 19-től a köznevelési intézmények - és a szakképző intézmények újra rendes munkarendben működnek, az óvodákban pedig megszűnik a rendkívüli szünet. Mindez megfelel a csütörtöki bejelentéseknek. Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy a mostani az utolsó nagy erőfeszítés, hogy mindenki betartsa a szabályokat, az orvosok megfeszítetten dolgozzanak még szükséges, de az operatív törzs szerint változtatásokra még nincs lehetőség. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!