2p

Százmilliárd feletti összeg kifizetésére kért halasztást a magyar kormány, az okokról nem beszélnek.

Egy a Szabad Európához eljuttatott levél szerint az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő Szénrégió Bizottság szakmai szervezet Magyarország nevében kért halasztást egy jelentős összeg uniós forrás kifizetésére.

A 114 milliárd forintnak megfelelő támogatás a klímasemlegesség felé történő átmenetet segítő Igazságos Átmenet Alap (JTF) forrásaiból érkezne, és Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye lenne azt igénybe venni.

"A dokumentumból az is kiderül, hogy a JTF költségvetése 17,5 milliárd euró, amelyből 7,5 milliárd euró (a 2021–2027-es többéves pénzügyi keretből ) 2029-ig áll a kedvezményezettek rendelkezésére. További tízmilliárd euró a helyreállítási és ellenállóképességi eszközből elérhető erre a célra, de ezt a forrást 2026-ig el kellene költeni. Feltételezhetően ennek a határidőnek a 2029-ig történő kitolását kérték a levél aláírói"

- írja a lap, hozzátéve, hogy az aláírók között között több ország szénorientált régióinak képviselői is szerepelnek.

A Mátrai Erőmű további működtetéséhez is szükség lenne az uniós forrásokra, mégsem siet a kormány elkölteni azokat. Fotó: MTI
A Mátrai Erőmű további működtetéséhez is szükség lenne az uniós forrásokra, mégsem siet a kormány elkölteni azokat. Fotó: MTI

Az alap kerete Magyarország esetében nagyjából 114 milliárd forint, amelynek felhasználási kereteit az Energiaügyi Minisztérium fektette le a vármegyékre elkészített Területi Igazságos Átmeneti Tervekben.

A Szabad Európa által megkérdezett szakmai források szerint Magyarország esetében már aktuális lenne e források felhasználása, a halasztás nem indokolt. Más országok esetében erre azért lehet szükség, mert ott jóval nagyobb projektekről van szó, amelyek előkészítése is több időt vehet igénybe.

A lap az üggyel kapcsolatos kérdéseit minden lehetséges vármegyei és minisztériumi illetékesnek elküldte, de egyelőre egyetlen választ sem kapott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!