2p

Az áfakedvezmény maradna azért, hogy ne szálljanak el a fűtési árak.

A horvát kormány csütörtöki ülésén az áfatörvény módosítására tett javaslatot, amely továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat, továbbá a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját is öt százalékon tartja - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

A horvát kormány tavaly áprilisban hosszú távon 25 százalékról 13 százalékra csökkentette a lakossági gáz áfáját, a 2022. április 1-jétől 2023. március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. Szeptemberben, a második csomagban ezt kiterjesztette a vállalatokra, valamint az állami és önkormányzati intézményekre is. A parlament által tavaly megszavazott törvénymódosítás érvényessége lejár, ezért a kormány most újabb javaslatot tett a meghosszabbítására. Az új törvényt, amely a tervek szerint április 1-jén lép életbe, és 2024. március 31-ig lesz érvényben, gyors eljárásban terjesztik a parlament elé.

Örülhetnek a horvát fogyasztók. Fotó: Depositphotos
Örülhetnek a horvát fogyasztók. Fotó: Depositphotos

Zágráb javasolta a járuléktörvény módosítását is, ebben eltörölnék a nyugdíjasok egészségbiztosítási többletjárulékát, amely mintegy egymillió olyan nyugdíjast érint, akiknek a járulékait eddig az állam fizette, és további 32 ezer nyugdíjast, akik maguk fizették azt.

Miután március 31-én lejár a kormány teljes intézkedéscsomagja, amelyet az energia- és élelmiszerárak drágulása miatt dolgozott ki még tavaly szeptemberben, több pontját, a már említett elemeken kívül is meghosszabbítja a kabinet, néhány esetben módosítással. Erről azonban nem közölt részleteket a kormányfő. A teljes csomagot hétfőn mutatják be a nyilvánosságnak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!