<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 100 bázisponttal, 5,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 4,4 százalékos jegybanki alapkamat 1 százalékponttal, 5,4 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a tizenegyedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája már több mint kilenc éve nem látott magas szintre ment fel.

Ugyanekkora mértékkel emelt az MNB az előző, egy hónappal korábbi ülésén is. Ennél magasabb a jegybanki alapkamat csak Matolcsy György 2013 márciusa óta tartó regnálása előtt volt.

A többi monetáris kondíció mértéke április 27-étől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 5,4 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 8,4 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 8,4 százalék.

Ki tudja, hol állnak meg? Fotó: MTI
Ki tudja, hol állnak meg? Fotó: MTI

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

Jelentős gyengüléssel közeledett a forint a kamatdöntés bejelentéséhez. A napot a hazai bankközi devizapiacon az euróval szemben a 372-es szint alatt kezdte, azt követően azonban 376 felett is járt. Onnan csak kismértékben erősödött, a kamatdöntés eredményének ismertetése előtt  375,5 körül cserélt gazdát.