2p

Úgy tűnik, ezúttal tényleg megvan a kormány pénze a reptér visszavásárlására, akár a vártnál gyorsabban is lezárulhat az üzlet.

328 milliárd forint érkezett a kormány „nagybevásárló” cégébe, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-be, amivel az állam meghatározó tulajdont szerezne a ferihegyi repülőteret üzemeltető vállalatban - írja a 24.hu. A lap azt írja: úgy tűnik, ezúttal tényleg megvan a kormány pénze a reptér visszavásárlására, akár a vártnál gyorsabban is lezárulhat az üzlet. 2023. január óta közel 700 milliárd forint érkezett a cégbe állami tőkeemelés formájában.

A tulajdonosi határozat alapján úgy néz ki, hogy első lépésben a Corvinus és a francia Vinci SA megszerzi a repülőtér-részvényeket 80:20 százalék arányban, ezután érkezik a cégbe a Katari Befektetési Hatóság. A folyamat végén a magyar állam 51, a katari befektetőcég 29, a francia Vinci SA 20 százalékos tulajdonosa lehet a reptérüzemeltetőben.

Az árcímkén biztosan néhány százmilliárd forint áll. Fotó: Budapest Airport
Az árcímkén biztosan néhány százmilliárd forint áll. Fotó: Budapest Airport

A vételárról a lap azt írja: ha a Bloomberg által becsült 4 milliárd euróból indulunk ki, és abból, hogy a Budapest Airport egykori privatizációs vételára miatt durván 1,5 milliárd forint hitelt is át kell vállalni, akkor 2,5 milliárd euró körül lehet a teljes részvénycsomagért fizetendő ár.

Ennek a 80 százaléka 2 milliárd euró, vagyis (a jelenlegi árfolyamon) mintegy 774 milliárd forintot kellene fizetni a repülőtér 80 százalékos tulajdonrészéért

- írja a 24.hu.

Ősszel a várható ügyletről lapunk megkérdezte az Utca emberét is:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!