3p

Több mint 602 millió forintos állami többletforrást kap még az idén az Alföldvíz Zrt., amit részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthat - közölte a társaság vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

Nagy László elmondta, októberig visszamenőleg 12 százalékkal emelik meg a dolgozóik bérét, erre az idén 165 millió forintot fordítanak a 602,8 millió forintból, amelyet Békéscsaba város önkormányzata kap meg címzett támogatásként. A december eleji online közgyűlésen döntés született arról, hogy a mintegy 271 ezer részvényüket 14 ezer forintos névértékről 4 ezer 600 forintra csökkentik, ezáltal megtörtént a 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítása 1,25 milliárdra. Bevonták 555 darab saját részvényüket is.

Minden cseppért kár (fotó: MTI)
Minden cseppért kár (fotó: MTI)

Nagy László szerint a 2020-as mérlegbeszámolójuk még veszteségről fog szólni, de várhatóan újabb tőkeleszállításra nem lesz szükség. Reményét fejezte ki, hogy jövő májusig megtörténik az ország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának állami feltőkésítése.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő november elején több képviselőtársával közösen törvénymódosítást nyújtott be, hogy "igazságosabbá tegyék a víziközmű-szolgáltatók által fizetendő adót". A módosítás 2021. január 1-jén lép hatályba, így az előzetes kalkulációk szerint az Alföldvíz Zrt.-nek az eddigi 857 millió helyett 522 millió forinttal kevesebb adót kell fizetnie.

Békéscsaba 1,3 milliárd forintot kap a gazdaságvédelmi program részeként az iparűzési adó felére csökkentése miatt kialakult pénzügyi helyzet rendezésére. A 602,8 millió forintot hozzáadva a békési megyeszékhely dobogós helyen áll - fogalmazott.

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdona, 32,8 százalék, Békéscsabának van; az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

A politikus hangsúlyozta, folytatódnak a tárgyalások a cég költségvetési helyzetéről; szavai szerint a tulajdonos önkormányzatok a tőkeemelést az államtól várják. Fontosnak nevezte, hogy már megállapodás van arról, akárhogy is alakul a tulajdonosi összetétel, a társaság központja Békéscsabán marad. Választási ciklusoktól függetlenül kormányzati szándék az elavult víziközmű-hálózatok rekonstrukciója, ami véleménye szerint 2-3 éven belül el is kezdődik.

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára a sajtótájékoztatón elmondta, nagyon sok dolgozó hagyta el az évek óta veszteségesen működő társaságot; 900 dolgozó írta alá azt a petíciót, amelyben 12 százalékos béremelést követeltek. A vízügyi átlagbér eléréséhez 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!