2019. március 21. 12:15
MTI

Hamarosan kezdődik az EU-csúcs.

 

Lehet szó a brit uniós tagság március 29-re tervezett megszüntetésének (Brexit) rövid távú halasztásáról, de ehhez a londoni alsóháznak el kell fogadnia a brit kormány és az Európai Unió megállapodását a Brexit feltételeiről - mondta Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlamentben a délután kezdődő brüsszeli uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

A kancellár elmondta: amennyiben nem sikerül elfogadni a megállapodást, vagy nem is szavaznak róla az alsóházban, újabb EU-csúcs összehívására lehet szükség március 29. előtt.

Küzdeni kell a rendezett Brexitért

Mint mondta, az utolsó pillanatig küzdeni kell a megegyezésen alapuló, rendezett Brexitért, mert Németországnak, illetve az EU-ban maradó 27 tagállamnak és a közösségből távozó országnak is ez az érdeke. Azonban Németország és az EU többi tagállama a rendezetlen, megállapodás nélküli Brexitre is felkészül - mondta Angela Merkel.

A Brexit mellett az EU jövőjével is foglalkozni kell, a 27 ország közösségének egy olyan világban kell helytállnia, amely tíz évvel az EU működéséről szóló Lisszaboni Szerződés megkötése, tíz évvel a globális pénzügyi válság és harminc évvel a vasfüggöny lehullása után globális újrarendeződésen megy keresztül.

Kína felemelkedés egy kihívás az EU számára

Az új ázsiai gazdasági hatalmak, mindenekelőtt Kína felemelkedése fundamentális kihívás elé állítja az EU-t, a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon alapuló rendezésének módja, a multilateralizmus pedig nyomás alá kerül.

A multilateralizmus békét és minden korábbinál nagyobb jólétet adott Európának az utóbbi hét évtizedben, és megkérdőjelezhetetlen számunkra, mi továbbra is a multilaterális együttműködésre építjük munkánkat - jelentette ki a német kancellár.

Európa a nemzetközi folyamatokat formáló és béketeremtő hatalom, ez a szerepe egyre fontosabb lesz, és Európa az EU-n belüli viszályok ellenére is a demokrácia és az emberi jogok fellegvára, olyan hely, ahol megvédik a kisebbségeket az üldöztetéstől, és ahol a jogi keretek között mindenki kimondhatja, leírhatja és hittel vallhatja mindazt, amit helyesnek tart.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Mindezt meg kell őrizni, és továbbra is teljesíteni kell az EU által a polgárainak tett nagy ígéreteket, a jólét és a biztonság ígéretét - fejtette ki Angela Merkel.

A jóléttel kapcsolatban mindenekelőtt arról szólt, hogy az EU-nak a világelsők közé kell kerülnie a legmodernebb technológiákban. Ez elengedhetetlen a közösség exportjának 80 százalékát kitermelő és 30 millió munkahelyet biztosító ipari bázis megőrzése szempontjából.

A biztonsággal kapcsolatban említette a többi között, hogy halad előre az egységes ki- és beutazási nyilvántartás bevezetésének ügye. A menekültek és a migráció ügyében is sikerült előrelépni, így például javult az EU-s külső határ védelme, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy messze nem sikerült mindent elérni.

Most arról a kérdésről van szó, hogy lehet-e eltérő formában vállalni a 27 tagország közötti szolidaritást az illegális migráció elleni harc és a szabályos, legális migráció bevezetésének témájában, hogy viselhetnek-e a tagországok egymástól eltérő, különböző felelősséget?

Én azt mondom, hogy egyértelműen igen, de azt is hangsúlyozom, nem lehetséges, hogy egyes tagállamok kijelentik, hogy egyáltalán nem vesznek részt a menekültek szolidáris elosztásában - fejtette ki a német kancellár.

Mint mondta, itt elvekről van szó, de az alapelvek tisztelete mellett természetesen lehet eltérő súlyozású a szolidaritás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.