<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 5,4 százalékos jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal, 5,9 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a tizenkettedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája már több mint kilenc éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke június 1-jétől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 5,9 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 8,9 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 8,9 százalék.

Lassan évtizede nem látott magasságban a forint. Fotó: MTILassan évtizede nem látott magasságban a forint. Fotó: MTI

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

A forint a kamatdöntések napján megszokott libikókát játszotta el. Az euróval szemben például a hétfői napot jellemző 395,5-es szintről a kedd hajnali órákban csaknem 393-ig erősödött, azt követően azonban - ha kisebb-nagyobb kilengésekkel is, de - trendszerűen gyengült, a kamatdöntés eredményének ismertetése előtt 395 körül cserélt gazdát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.