<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 5,4 százalékos jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal, 5,9 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a tizenkettedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája már több mint kilenc éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke június 1-jétől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 5,9 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 8,9 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 8,9 százalék.

Lassan évtizede nem látott magasságban a forint. Fotó: MTI
Lassan évtizede nem látott magasságban a forint. Fotó: MTI

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

A forint a kamatdöntések napján megszokott libikókát játszotta el. Az euróval szemben például a hétfői napot jellemző 395,5-es szintről a kedd hajnali órákban csaknem 393-ig erősödött, azt követően azonban - ha kisebb-nagyobb kilengésekkel is, de - trendszerűen gyengült, a kamatdöntés eredményének ismertetése előtt 395 körül cserélt gazdát.