2p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 50 bázisponttal, 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 5,4 százalékos jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal, 5,9 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a tizenkettedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája már több mint kilenc éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke június 1-jétől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 5,9 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 8,9 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 8,9 százalék.

Lassan évtizede nem látott magasságban a forint. Fotó: MTI
Lassan évtizede nem látott magasságban a forint. Fotó: MTI

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

A forint a kamatdöntések napján megszokott libikókát játszotta el. Az euróval szemben például a hétfői napot jellemző 395,5-es szintről a kedd hajnali órákban csaknem 393-ig erősödött, azt követően azonban - ha kisebb-nagyobb kilengésekkel is, de - trendszerűen gyengült, a kamatdöntés eredményének ismertetése előtt 395 körül cserélt gazdát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!