3p

Talentis International Construction Investments Kft. névre keresztelte el új cégét a felcsúti milliárdos, vagyis ismét kilépett a nemzetközi piacra. Hogy pontosan mit és hol fognak építeni, azt egyelőre nem lehet tudni, de a leggazdagabb magyar leginkább Horvátországban aktív.

Éppen a Rose d’Or (Arany Rózsa) nevű luxusjacht fedélzetén lehetett Mészáros Lőrinc valahol a Tirrén-tengeren, amikor megtudhatta, hogy bejegyezték legújabb építőipari cégét, amely a neve alapján a nemzetközi építőipari piac meghódítására készül. A 444 augusztus 7-én publikálta a híres jachtos fotókat, a felcsúti milliárdos Talentis International Construction Investments Kft. nevű cégét pedig a nyilvános adatbázisok szerint augusztus 9-én jegyezték be. Vélhetően nem véletlenül adott angol nevet új vállalkozásának Mészáros Lőrinc, ami magyarul ráadásul annyit tesz: Talentis Nemzetközi Építőipari Beruházások Kft.

Szintén a Magyarország határain kívüli tevékenységre utal, hogy a jegyzett tőke pénzneme euró (10 ezer). Így pedig célszerűnem tűnik, hogy a könyvvezetés és beszámolókészítés is euróban történjen majd. Maga az új cég július 19-én alakult, a székhelye a Mészáros-birodalom Váci úti központjában van, ügyvezetője Gombai Gabriella, aki a felcsúti milliárdos számos érdekeltségében is betölti ezt a pozíciót, főtevékenysége pedig

  • vagyonkezelés.

A Talentis International Construction Investments Kft. konkrétan a Talentis Group Zrt. tulajdonában van, ez a cég pedig Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor beszélget. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor beszélget. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hogy pontosan mit és hol fognak építeni, azt egyelőre nem lehet tudni, de a leggazdagabb magyar leginkább Horvátországban aktív. Itt épül éppen egy ötcsillagos luxushotel Opatija közelében, aktívan szponzorálják az eszéki focicsapatot és július végén jelentették be, hogy Mészáros Lőrinc és a Talentis Agro Zrt. adásvételi szerződést kötött Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelője, illetve exportőre megvásárlásáról.

Ugyanakkor júliusi hír volt, hogy a Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság felvásárlásáról. A bosnyák cementgyártó az építőiparhoz szorosan kötődik, és a régióban kiváló piaci pozícióval rendelkezik. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.

Régi vágya a NER-nek, hogy ne csak a hazai piacot, hanem a világot is meghódítsák. Orbán Viktor kormányfő 2021-ben adta ki az iránymutatást.

Az évtized végére kell vagy kellene elérnünk oda, hogy a külföldön befektető magyar tulajdonú vállalkozások Magyarországra hazahozott profitja elérje azt az összeget, amit az idehaza működő külföldiek kivisznek az országból

- fogalmazott a miniszterelnök. Megfogalmazása szerint ehhez kell néhány év kemény munka, támogatni kell a „kifektetéseket”, tehát a külföldi befektetéseket a régióban és azon kívül is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!