<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egyre több országban - így Magyarországon is - vezetnek be egyre drasztikusabb korlátozásokat annak érdekében, hogy a koronavírus-járványt lelassítsák, és az egészségügyi rendszereket némiképp tehermentsítsék. Arról, hogy Olaszországban hogyan is néz ki a gyakorlatban, már több cikkben is beszámoltunk, azonban a helyzet szinte óráról órára változik.

Lapunk három nappal ezelőtt már több, a helyszínről kapott tudósításban foglalkozott azzal, hogyan is változott meg drámaian az olasz polgárok élete.

Tudósítás a vörös zónából: Milánó, a szellemváros

Olasz járvány: mintha a Dekameron lapjai elevenednének meg

Nincs se trécselés, se shoppingolás - drákói szigor lépett életbe az olaszoknál

 

Tegnap óta alig vannak nyitva üzletek, azaz minden nem létfontosságú kiskereskedelmi egységet be kellett zárni az országban. A dohányboltok, benzinkutak, tisztítók, bankok és posták még üzemelhetnek, ahogy az újságárusok is, ezeket létfontosságúnak minősítették. "Zárva vannak az iskolák, az óvodák, az egyetemek, az üzletek, a kávézók, az éttermek, a múzeumok, az uszodák, a sporttermek, a stadionok, a mozik. Tilos az összes esemény, kongresszus, vásár, koncert, meccsek és egyáltalán minden ahol emberek gyűlnek, bármilyen formában. Elmaradnak az esküvők, a keresztelők és a temetések is. Csak az alapvető szolgáltatások működne, az összes többi zárva van. Be vannak zárva a háziorvosi rendelők és a kórház elsősegély osztályai is, ahová csak mentővel lehet bekerülni. A vállalatoknak, ahol ez megoldható, kötelező smart working-re váltani (az otthonról dolgozás intézménye ez), tehát az irodák többsége is zárva van" - írja Pécsvári Tünde, Milánóban élő üzletasszony Facebook-posztjában, személyes tapasztalataival megerősítve, hogy működik az állami tiltás.

Arról, hogy milyen üzletek vagy szolgáltatások elérhetők még, Pécsvári Tünde így ír: "Víz-, villany- és gázszerelők súlyos helyzetben kimehetnek; valamint autószerelők kinyithatnak. Áruforgalmazók, amennyiben az engedélyezett üzletek vagy szolgáltatások ellátását biztosítják, közlekedhetnek. Gyárak csak úgy lehetnek nyitva, ha tudják garantálni a dolgozóknak hogy egy méter távolság legyen köztük vagy biztosítanak számukra védőeszközöket."

Zökkenőmentes az élelmiszer- és gyógyszerellátás, az élelmiszerüzletekben frissek az áruk, nincs hiány semmiből, csak védőmaszkból, az üzletekben viszont csak korlátozott számú vevő tartózkodhat, és be kell tartani a sorban állás közben is az egy méteres emberek közti távolságot. Rendelni lehet számos helyről, így ételeket vagy gyógyszereket is, mert bár az éttermek nem lehetnek nyitva, de a futárszolgálatokat elláthatják.

A futárok szigorú szabályokat követnek, hogy a saját és az ügyfelek egészségét védjék, gyakorlatilag mindegyikük maszkot visel. A rendelt árut leteszik az ajtó elé, nincs sem aláírás, se semmilyen egyéb kontaktus, és minden eszközüket fertőtlenítik naponta többször - írja Pécsvári.

Kihalt minden, rendőrök vannak az utcákon, tereken (Fotó: Pécsvári Tünde)Kihalt minden, rendőrök vannak az utcákon, tereken (Fotó: Pécsvári Tünde)

A tömegközlekedést komolyan korlátozták, a vonatok és a távolsági buszok jelentős része nem jár, a milánói tömegközlekedés munkaszüneti rend szerint működik, de még így is alig utaznak a villamosokon, buszokon.

A legérdekesebb rész a szabad mozgásra vonatkozik, az ugyanis lényegében megszűnt. Ma már nem lehet szabadon sétálni, az utcán csak és kizárólag az tartózkodhat, akinek erre engedélye van, viszont az erre vonatkozó hivatalos iratot mindenki saját maga töltheti ki, ha van rá indoka, amit szükség esetén köteles igazolni. Az jogosult engedélyre, aki munkába megy, de csak abban az esetben, ha a munkája nem végezhető otthonról és nem elhalasztható. Az is jogosult engedélyre, aki élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba megy, ilyen esetben csak a lakas és az úticél közötti útvonalon lehet tartozkodni. Szintén jogosult elhagyni a lakását, aki orvosi rendelőbe vagy kórházba igyekszik és jogosult oda menni (a legtöbb rendelő és a kórházi elsősegély is zárva van). Ki lehet menni a kutyával, de csak a ház közvetlen közelébe, és csak a feltétlen szükséges időre.

A koronavírussal fertőzöttek vagy akik ilyen gyanúval vannak otthonaikban, semmilyen körülmények között nem mehetnek ki lakásukból. a szabály az, hogy akinek 37,5 fok feletti láza van, és/vagy köhög, kötelessége otthon maradni. A 14 napos karantén vonatkozik ezekre az esetekre, és semmilyen indokkal nem hagyhatja el otthonát, orvoshoz főleg nem mehet. Egy központi számot lehet hívni, ahol orvosok meghallgatják, és ellátják tanácsokkal. A szokásos láz vagy köhögés elleni gyógyszereket kell szedni, de senkit, akinek nincsenek kifejezetten súlyos légzési problémái, nem visznek be az orvoshoz, nem tesztelnek, nem kezelnek. 

Ha súlyos légzési problémák jelentkeznenek, kijön érte a mentő, beviszik a kórházba , megvizsgálják, letesztelik és szükség esetén intenzív osztályra kerül. Ha egy ilyen szigorú házi karanténba került ember mégis kitenné a lábát a lakásból, a közegészség veszélyeztetése miatt akár 12 év börtönre is ítélhetik.

Az ellenőrzés egyre szigorodik, az engedély nélkül utcán tartózkodók számolhatnak büntetéssel, feljelentéssel, akár letartóztatással is. Pécsvári személyes tapasztalata szerint férje ötperces gyógyszerbeszerző útján csak rendőröket és katonákat  látott az utcákon.

“Andrà tutto bene”, ami annyit jelent: “minden rendben lesz”. Tegnapig, míg ki lehetett menni, az emberek post-itokat tettek ki az utcára, amire ezt ráírták; most ilyen üzeneteket küldenek egymásnak, online rendelésnél előfordulhat, hogy aki küldte a terméket, ráírja ezt a csomagolásra. Karanténban, bezárva, aggódva, már ez a három szó elég arra, hogy felvidítsa azt, aki olvassa, egy kis emberséget, reményt, bíztatást csempésszen a hosszú hétköznapokba... - zárja Facebook bejegyzését Pécsvári Tünde

Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet az Európai Unióban, több minz ezren haltak már meg a fertőző betegségben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.