3p

A nyári szünet után lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klub is ismét kinyitja a kapuit. Következő, augusztus 23-án online sorra kerülő adásunk vendége Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója lesz, akivel természetesen az aktuális gazdasági kérdések – infláció, GDP, uniós pénzek – mellett, már csak a szűkebb szakmai érdeklődésére tekintettel is, azt az újfajta jegybanki megközelítést is körbejárjuk, miszerint a versenyképesség javítását nem az árfolyamok révén kellene elérni.

Meglepő kijelentést tett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Monetáris Tanács legutóbbi, július 25-ei ülését követő sajtótájékoztatóján. Virág Barnabás ugyanis azt mondta, a jövőben a termelékenység és a versenyképesség javítására kell a hangsúlyt helyezni, amit – és ez a lényeg – nem az árfolyamok révén kellene elérni. Márpedig ez jelentős fordulat ahhoz képest, amit az MNB idestova több mint tíz éve, amióta Matolcsy György áll a monetáris hatóság élén, követ, nevezetesen, hogy hagyta leértékelődni a forintot. 

De vajon mit szól ehhez az újfajta megközelítéshez az a személy, aki már egy ideje a versenyképességgel mindennapi szinten foglalkozik? Néhány nap múlva megtudhatjuk, méghozzá lapcsoportunk Klasszis Klubjában, amelynek vendége Chikán Attila lesz, Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának igazgatója.

Klasszis Klubunk következő, online adásában Chikán Attilával beszélgetünk. Fotó: MTI
Klasszis Klubunk következő, online adásában Chikán Attilával beszélgetünk. Fotó: MTI

Mivel azonban az intézet csaknem két évtizeddel ezelőtti irányításának átvétele előtt Chikán Attila gazdasági miniszteri tisztséget is betöltötte – 1998 júliusától 1999 végéig, az első Orbán-kormányban –, természetesen a versenyképességnél szélesebb témákban is kikérjük a véleményét. Úgymint

  • infláció, annak apropóján az árstopok augusztus 1-jei kivezetése utáni helyzet, az egyszámjegyű fogyasztóiár-index elérésének esetleg már októberi, s a 2023 végi 7 százalékos ráta elérésének lehetőségéről
  • az euró magyarországi bevezetéséről
  • a gazdasági növekedésről.

És természetesen nem maradhat szó nélkül napjaink „slágertémája”, az uniós pénzek érkezése.

A mintegy egyórásra tervezett beszélgetés során azonban nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket a vendégünknek, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen a [email protected] címre is elküldhetik kérdéseiket.

Az augusztus 23-án, szerdán 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

Korábbi Klasszis Klubunk beszámolói:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!