2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Állítólag januártól a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átnevezik, helyébe a Nemzetgazdasági Minisztérium lép.

Erről az Index ír a parlamenti információira hivatkozva, miszerint jövő év elejétől a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átnevezik Nemzetgazdasági Minisztériumra. A tárcát természetesen továbbra is Nagy Márton vezeti majd.

A lap szerint a minisztérium új elnevezése arra utalhat, hogy a gazdaságfejlesztési minisztert Orbán Viktor még több felelősséggel ruházza fel és a továbbiakban még meghatározóbb szerepe lehet.

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor még november derekán nyújtotta be az Országgyűlés elé a T/6063. törvényjavaslatot, melynek értelmében januártól Magyarország minisztériumainak felsorolása kiegészül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal. Az új tárca a Miniszterelnökség szervezetéből történő kiválással jön létre.

Új név, új hatáskör. Fotó: MTI
Új név, új hatáskör. Fotó: MTI

A portál információi szerint a kormányzati politikusok még csütörtökön a törvényjavaslattal kapcsolatban egy módosítót nyújtanak be a Törvényalkotási Bizottság felé.

Ennek értelmében 2024. január 1-jétől a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Nemzetgazdasági Minisztérium nevet kapja majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban a második, illetve a harmadik Orbán-kormány gazdasági minisztériuma volt. 2010-ben Matolcsy György vezetésével indult útjára. Jogutódja akkor a Pénzügyminisztérium lett:

  • Matolcsy György vezette 2010. május 29-e és 2013. március 3-ig,
  • majd Varga Mihály 2013. március 7-től 2018. május 18-ig.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elnevezés arra utalhat, hogy Nagy Mártonnak a továbbiakban még meghatározóbb szerepe lehet gazdasági kérdésekben, mint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetőjeként. Fontos kiemelni, a Pénzügyminisztérium elnevezése, funkciója és portfóliója változatlan marad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!