3p

Nyíregyháza közel 800 éves és az elmúlt évszázadok minden vihara nyomot is hagyott rajta. Mára mégis a térség legnagyobb városa, kulturális központja. Hogy jutott ide és milyen itt az élet ma?

Nyíregyháza egyik legfontosabb munkaadója a Lego gyár, ahol szezonálisan is bővítik a munkaerőt.
Nyíregyháza egyik legfontosabb munkaadója a Lego gyár, ahol szezonálisan is bővítik a munkaerőt.


Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb városa, a megyei lakosság több, mint egyötöde itt él. Százhúszezer lakosával az ország hetedik legnagyobb városa és Debrecen után az Észak-Alföld második legjelentősebb települése. Méretét tekintve igen nagy területen helyezkedik el, mert Nyíregyházához értjük a környékbeli bokortanyákat is. Ezzel együtt azonban az ország egyik legnehezebben élhető területén van, ahol a történelmi változások is kivétel nélkül nyomot hagytak.

Zivataros történelem nyomai

Nyíregyháza területe már a honfoglalás korában is lakott volt, ám napjainkig többször fenyegette elnéptelenedés, aztán indult hihetetlen virágzásnak. A történelmi események a török dúlástól a második világháborúig többször tizedelték meg a város lakosságát. A lecsökkent népességet volt, hogy mesterségesen, betelepítésekkel pótolták, máskor azonban a városnak adott kedvezmények által előidézett fejlődés vonzott ide hirtelen nagy mennyiségű új lakost. 

A fiatal munkavállalók nagyfokú mobilitása komoly problémát okoz Nyíregyháza térségében.
A fiatal munkavállalók nagyfokú mobilitása komoly problémát okoz Nyíregyháza térségében.

Nyíregyháza gazdasága hasonlóképpen váltakozó időszakokat látott hosszú történelme során. Miután mezővárosi rangot kapott, rövidesen megváltotta magát földesuraitól és szabad, polgári városként fejlődött tovább. Komoly urbanizációja a 19. század második felében indult meg, amikor a vasútvonal elérte Nyíregyháza városát és bekapcsolt az ország forgalmába. Legnagyobb népességét a ’80-as években érte el.

Modernkori kihívások

A gazdasági világválság nagyon érzékenyen érintette az egész megyét, benne Nyíregyházát is. Országos átlagban itt volt a legmagasabb a munkanélküliek aránya még 2012-ben is elérve a 9%-ot. A regisztrált munkanélküliek aránya mára 3,8% körülire csökkent, ám ez országos viszonylatban még mindig igen komoly.  

Nyíregyháza területére is igaz, amit a munkaerő közvetítők országszerte tapasztaltak. A legkeresettebbek jelenleg is a mérnökök, informatikusok mellett a szakképzett iparosok, a festők, villanyszerelők és asztalosok. Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tekintetében ez annyiban árnyalódik, hogy itt elsősorban a fémipar, autóipar, élelmiszergyártás, orvosi-egészségügyi termékgyártás, illetve a feldolgozóipar területére keresnek munkaerőt. 

Nem csupán diplomások számára kedvező azonban a munkaerőpiac jelenleg. Aki állást keres Nyíregyházán, és rendelkezik szakképzettséggel, alapvetően könnyen talál munkát akár azonnali kezdéssel is. 

A munkaerőpiacon zömmel ipari termelésbe keresnek munkaerőt akár részmunkaidős felállással is, például a Lego gyár játékipari szezonalitásait lekövetve. Ugyanakkor a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek sem kell sokat keresgélniük irodai jellegű munkák után. 

Mobilitás

A környék munkaadóinak egyik legnagyobb kihívása az itt élő munkavállalók nagyfokú mobilitása. Ez nem csupán a cégek közötti gyakori váltást jelenti, hanem azt is, hogy a fiatalok gyakrabban és szívesebben váltanak akár lakóhelyet is egy jobb ajánlat, magasabb fizetés vagy karrierlétrán történő előrelépés reményében. A versenyszférában ezért igen nagy a munkaerő mozgása, és a bérek közötti különbségek is nagyok, ugyanakkor a béralkuból még mindig a szakképzettek és a felsővezetők tudnak jól kijönni legtöbb esetben.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!