<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sajttal, olajjal és cukorral is trükköztek például.

Fiktív számlázási láncokkal kerülte el egy alapvető élelmiszerek értékesítésével foglalkozó bűnszervezet az áfafizetési kötelezettségét, amivel 4,5 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága.

Azt írták: országszerte 60 helyszínen egyszerre csaptak le egy bűnszervezetre, amelynek tagjai alapvető élelmiszerek - főleg étolaj, cukor, kávé és sajt - értékesítésével nyerészkedtek. A Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Horvátországból és Bulgáriából beszerzett és a magyarországi piacra terített termékhez köthető áfafizetési kötelezettséget fiktív számlázási láncok felépítésével kerülték el, amivel mintegy 4,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek - tették hozzá.

Fotó: Pexels
Fotó: Pexels

A NAV ismertetése szerint a konspiratívan működő csoport fiktív számlákat állított ki a közösségen belül beszerzett élelmiszerek eladásáról, de a valóságban ezek a cégek nem végeztek gazdasági tevékenységet, szerepük a pénzösszegek utalásában, illetve a bankszámláikról történő készpénzfelvételben merült ki. A bűnszervezet által létrehozott és a bűncselekmény elkövetéséhez használt gazdasági társaságokat meghatározott időközönként lecserélték.

Hozzátették: "a számlákat felhasználó, és a termékeket a boltok polcaira juttató hazai nagykereskedelmi társaságok a valótlan értékesítések után fizetendő áfát jogosulatlanul helyezték levonásba". A NAV-ot az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (eKÁER) és az Online Számla rendszer adatai vezették a konspiráció nyomára.

A pénzügyőrök 21 embert állítottak elő gyanúsítotti kihallgatásra, közülük hármat őrizetbe is vettek, letartóztatásukról pénteken dönt a bíróság.

(MTI)