3p

A faszenes grillezők igen nagy népszerűségnek örvendenek annak ellenére, hogy a tüzelőanyag meggyújtása nem tekinthető a legegyszerűbb dolognak a világon. Az OFYR grillek szintén kedveltek, azonban ezeknél a típusú grillsütőknél már nem csak faszenet lehet használni, sőt, leginkább a nagyobb fadarabok ajánlottak a grill felfűtéséhez. De mit értünk nagyobb fadarabok alatt, milyenek használhatóak, és azokat hogyan lehet meggyújtani?

Faszén vagy nagy fadarabok?
 
Lényegében teljesen mindegy, hogy te a faszenet vagy a nagyobb fahasábokat preferálod, mivel az OFYR grilleket mindkét tüzelőanyaggal fel lehet fűteni. A lényegi különbség sütésnél mutatkozik meg, ugyanis a fahasábok esetében a megfelelő hőfokbeállításhoz nagyobb tapasztalatra van szükség, mint faszén esetén.
 
A fahasábok típusát tekintve többféle használható, például tölgy, bükk vagy akár juhar is. Azonban arra oda kell figyelned, hogy biztosan nem kezelt fával készülsz-e felfűteni a grillt. Ebben az esetben ugyanis nagy az esélye, hogy különféle mérgező anyagok szabadulnak fel égés során, ami nem csupán az étel ízét befolyásolja, hanem az egészségre szintén káros hatással van.
 
Amire még érdemes figyelni, hogy a fahasábok lehetőleg teljesen szárazak legyenek. Ennek oka, hogy a nedvesebb darabok egyrészt meglehetősen nehezen gyulladnak meg, másrészt a nedves hasábok jellemzően nagyon füstölnek, így pedig a grillezés élménye mellett az étel aromája egyaránt romlik.


 
Mennyi fahasábot lehet az OFYR tűzterébe helyezni?

 
Faszén esetében viszonylag egyszerű a dolog, azonban a fahasábokkal érdemes mérsékelten bánni. Vagyis nem szabad egyszerre túl sok vagy túl nagy hasábokat a tűzre pakolni, ellenkező esetben könnyen túlmelegedhet a grill, valamint a zsúfoltság akadályozza a légmozgást, ami pedig a tűz befulladásához vezet.
 
Éppen ezért érdemes minél többet gyakorolni a tűzrakást, így amikor végre sütésre kerül a sor, már biztosan flottul fog menni.
 
Hogyan lehet meggyújtani a fahasábokat?
 
Általánosságban elmondható, hogy majdnem ugyanazok a módszerek alkalmazhatóak a fahasábok meggyújtásánál, mint a faszén esetében is, kivétel persze a gyújtókémény.
 
Vagyis az ún. grill alágyújtó kockák vagy gyújtófolyadékok segítségével viszonylag rövid idő alatt lángra lobbanthatóak a nagyobb fadarabok is, viszont mégsem ajánlott ez a gyújtási módszer, mert balesetveszélyes, nem mellesleg az étel aromáját sem pozitív irányba változtatja az égő gyújtófolyadék füstje.
 
Viszont az elektromos grillgyújtó biztonsággal alkalmazható, valamint nem kell tartani a káros füst megjelenésétől, hanem csakis az égő fahasáb kellemes füstös aromája lesz érezhető az elkészült fogáson.
 
Amennyiben kedvet kaptál egy ilyen OFYR típusú grill beszerzéséhez, nézz szét a Grillplaza.hu oldalán, ahol igazán minőségi grillek széles választékával várják az oldalra látogatókat!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!