2020. január 8. 09:33

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szerda reggeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az éjszakai rakétatámadás során az Irakban állomásozó magyar katonákkal nem történt baj.

Az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban, az iráni erők többek között Erbílt is támadták, ahol a magyar katonai kontingens is állomásozik. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szerda reggeli sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a támadások következtében magyar katona nem sérült meg, mint fogalmazott, mindenki jól van. A magyar katonák az Iszlám Állam elleni koalíció kötelékében teljesítenek szolgálatot, a számuk a vállalásunk tekintetében maximum 200 fő. Szijjártó Péter azt is közölte, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a katonai vezetés folyamatosan egyeztet a műveleti vezetőkkel.

Szíjjártó Péter szerint rendben vannak az Irakban lévő magyar katonák Szíjjártó Péter szerint rendben vannak az Irakban lévő magyar katonák

A miniszter szerint az Erbílben lévő főkonzulátus tagjai is jól vannak, a kirendeltségen négyen teljesítenek szolgálatot. Az Irakba akkreditált nagykövet viszont Magyarországon tartózkodik, és addig nem is fog Bagdadba visszatérni, amíg a szolgálati helyét biztosító brit követség nem jelzi, hogy az ottani feltételek biztonságosak.

Szijjártó Péter hangoztatta, Magyarországnak az az érdeke, hogy elkerüljük a további eszkalációt. Ezt az álláspontot fogja képviselni az Európai Uniós külügyminiszterek pénteki rendkívüli ülésén is. Ez szerinte egyébként egybecseng az Európai Unió álláspontjával is, hiszen egy közel-keleti fegyveres konfliktus Európa biztonságra is kihathat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.