2p

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szerda reggeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az éjszakai rakétatámadás során az Irakban állomásozó magyar katonákkal nem történt baj.

Az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban, az iráni erők többek között Erbílt is támadták, ahol a magyar katonai kontingens is állomásozik. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szerda reggeli sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a támadások következtében magyar katona nem sérült meg, mint fogalmazott, mindenki jól van. A magyar katonák az Iszlám Állam elleni koalíció kötelékében teljesítenek szolgálatot, a számuk a vállalásunk tekintetében maximum 200 fő. Szijjártó Péter azt is közölte, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a katonai vezetés folyamatosan egyeztet a műveleti vezetőkkel.

Szíjjártó Péter szerint rendben vannak az Irakban lévő magyar katonák
Szíjjártó Péter szerint rendben vannak az Irakban lévő magyar katonák

A miniszter szerint az Erbílben lévő főkonzulátus tagjai is jól vannak, a kirendeltségen négyen teljesítenek szolgálatot. Az Irakba akkreditált nagykövet viszont Magyarországon tartózkodik, és addig nem is fog Bagdadba visszatérni, amíg a szolgálati helyét biztosító brit követség nem jelzi, hogy az ottani feltételek biztonságosak.

Szijjártó Péter hangoztatta, Magyarországnak az az érdeke, hogy elkerüljük a további eszkalációt. Ezt az álláspontot fogja képviselni az Európai Uniós külügyminiszterek pénteki rendkívüli ülésén is. Ez szerinte egyébként egybecseng az Európai Unió álláspontjával is, hiszen egy közel-keleti fegyveres konfliktus Európa biztonságra is kihathat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!