3p

A porszívók manapság egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak, de annak, aki újat szeretne vásárolni, érdemes több szempontot is figyelembe vennie. Az alábbiakban az ideális porszívó kiválasztásában szeretnék segíteni.

Fő kritériumok

A porszívók kiválasztásánál nagy segítséget nyújtanak az ún. energiacímkék, amelyek tartalmazzák a legfontosabb paramétereket, ezzel jó összehasonlítási alapot nyújtanak a különböző készülékek között. A címke a készülék gyártója, típusa és típusszáma mellett tartalmazza a legtöbb háztartási gépről ismert energiahatékonysági besorolást, valamint az éves energiafogyasztást is. A fentieken kívül megtudhatjuk, milyen zajszint mellett működik a készülék, illetve hogy a felszívott por mennyiségéhez képest mennyi port fúj vissza a levegőbe, ez utóbbi főleg allergiásoknál fontos szempont.

Az adatlap végül információt tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen tisztítási hatékonysággal bír szőnyegen, illetve kemény padlós felületen. Jelenleg az energiacímke nem kötelező, de az esetleges meglélte mégis jelentősen megkönnyíti a tájékozódást a számtalan modell között. 

Motorteljesítmény

Érdemes külön kitérni a porszívók motorjára, hiszen sokan még mindig a minél nagyobb teljesítményű modelleket keresik. Nekik azonban csalódniuk kell, hiszen jelenleg - az energiatakarékosság jegyében - maximum 900 Wattos készülékek hozhatók forgalomba, a korábban megszokott akár 2000 W körüli teljesítményű porszívókkal ellentétben. A lecsökkent névleges teljesítmény miatt nem érdemes aggódni, a nagy gyártók újabb termékei továbbra is kiváló szívóerővel rendelkeznek.

A legnépszerűbb típusok

Porzsákos porszívó: korábban egyértelműen a legnépszerűbb típusnak számított, azonban az eldobható porzsákok viszonylag költségessé teszik használatát. Az allergiások körében azonban igen kedvelt, hiszen a zsákok cseréje nem jár porhatással.

Porzsák nélküli porszívó: fenntartása nem igényel extra kiadást, hiszen a porgyűjtő tartály, valamint a szűrő egyszerűen kiüríthetők, moshatók, de emiatt a porra érzékenyek számára kevésbé ajánlott a használatuk.

Álló porszívó: könnyű kezelhetősége és tárolása miatt manapság egyre kedveltebb, ráadásul egyre többször kínálják akkumulátoros kivitelben is.

Robotporszívó: egyre divatosabb ez a típus, hiszen folyamatosan tisztán tartja a lakást, azonban működtetése nem váltja ki a nagyobb, alapos takarításokat.

A Trikolor.hu oldalán nem csak számtalan különböző típusú és márkájú porszívót talál, de valamennyi háztartási gép széles kínálatából válogathat.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!