<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nagyon rossz néven vették az osztrákok a magyar kormány legújabb lépését.

A hvg.hu az osztrák Der Standard közlésére hivatkozva arról ír, hogy bekéreti az osztrák külügyminisztérium a magyar nagykövetet az embercsempészek tömeges szabadon bocsátása miatt. Alexander Schallenberg tárcavezető arra vár magyarázatot Nagy Andor nagykövettél, hogy a kormány miért ereszti rá tömegével Európára az embercsempészeket - írja a portál.

Ausztria azután akadt ki a magyar kormányra, hogy kiderült, a hazai börtönökből az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik azzal az egy feltétellel, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot. Nyugati szomszédunk így már korábban bejelentette, hogy fokozzák a határvédelmi ellenőrzéseket, és más jellegű ellenintézkedések bevezetését is vizsgálják.

Szijjártó Péter reagált

Nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása, az pedig nem új, hogy Ausztria megerősítette a határ ellenőrzését, mivel már hónapok, évek óta nehezítik a belépést - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy előző este telefonon beszélt osztrák kollégájával, Alexander Schallenberggel, aki jelezte, hogy számukra „problémát vagy kérdőjeleket” jelent a szóban forgó lépés.

Ez az intézkedés szuverén magyar döntés, az nem irányul egyetlenegy szomszédos országgal szemben, semmifajta szomszédos országbeli specifikumot nem tartalmaz - szögezte le. Én ezt úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki, jobb is, hogyha elhagyják az országot és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek - tette hozzá.