TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Valami megmagyarázhatatlan okból, Magyarországon évszaktól függetlenül időnként Black Fridayt hirdet egy-egy üzlet, noha valójában egyetlen ilyen nap van az évben. Mondjuk, hogy mikor.

A cikk eredetije laptársunknál, az Életforma.hu-n jelent meg

A Black Friday-nek tulajdonképpen nincs állandó dátuma, hiszen igazodik a Hálaadás napjához - Thanksgiving -, ami pedig mindig november negyedik csütörtökje. Ez az ünnep az USA -ban fontosabb, mint a karácsony. Ilyenkor összegyűlnek a családok, keresztül-kasul utazzák az országot, hogy szeretteikkel együtt lehessenek. A Mayflowerrel érkezett telepesek adtak először ilyen vacsorát még 1621-ben, de hivatalosan George Washington nyilvánította nemzeti ünneppé, 1789-ben.
Ez a nap nem létezhet pulyka nélkül, olyannyira, hogy mára már a Turkey-day (ami az angol turkey szóból jön )is elfogadott, mi több, a T-day is ami a thanksgiving és a turkey rövidítése is lehet.
A Black Friday pedig egészen pontosan a hálaadást követő péntek. 

Honnan a kifejezés?

Fentiekből kiindulva akár lehetne ez a péntek 'thanksgiving friday' vagy 'turkey friday is', de a történet ennél gyászosabb, ebből is eredeztethető a fekete jelző.
Ezt a napot ugyanis a rendőrök kezdték el fekete pénteknek hívni, több okból is. Részben mert  óriási volt a forgalom az utakon: egyesek elindultak haza, mások a többi rokonhoz, és ahogyan nálunk is bőven lehet ittas sofőrt találni ünnepekkor, nincs ez másképpen ott sem, ergo rengeteg volt a baleset. Másfelől, hagyományosan ekkor indultak a karácsonyi leárazások is, a hatalmas tömeg pedig teret adott a zsebtolvajoknak, lopásoknak - verekedések akkor még nem voltak, napjainkban már ezekről is beszámolhatnak a rendőri jelentések.
A marketingesek többször próbálkoztak elvenni ennek a napnak a rossz üzenetét, és black friday-t kiváltani a big friday (nagy péntek) kifejezéssel, de nem sikerült bevinniük a köztudatba.

Fotó: Pinterest Fotó: Pinterest

Fekete péntek itthon

Míg az Egyesült Államokban valóban elképesztő, akár 80-90 százalékos kedvezményeket is adnak az üzletek, méghozzá a friss és prémium termékekre is, addig ez nálunk meglehetősen visszafogott, mondhatni, a reklám jóval intenzívebb, mint a lehetséges megtakarítás. Talán ezért sem látunk itthon hajnal óta sorban állókat, tévékért harcoló, egymást konkrétan eltaposó vásárlókat - persze ez nem is baj.

A másik különbség, hogy míg az USA-ban maximum vasárnap estig tartanak ezek az extra kedvezmények, addig nálunk hetente van 'black friday', és már nem csak novemberben, de megszületett a húsvéti, nyári, karácsonyi is.

Hogy mi lesz idén, azt egyelőre nem tudni, hiszen ha nem is olyan mértékben, mint Amerikában, de azért Magyarországon is rendkívüli a zsúfoltság egy black friday hétvégén, vagyis kivitelezhetetlen lenne a másfél méteres távolság megtartása. Meglehet, ez jövő héten már nem is lesz kérdés, ha úgy követjük az osztrák sógorokat, mint eddig... Ez esetben ugyanis hamarosan megszűnik a személyes vásárlás lehetősége - akárcsak tavasszal.

Black Friday - extrákkal 

Ha valakinek olyan szerencséje van, hogy épp november végén jár az USA-ban, az jó, ha feltölti a bankkártyáját, mert tényleg fantasztikus kedvezményekkel találkozhat és nem csak fekete pénteken, ugyanis a kisebb mértékű  leárazások egészen karácsonyig tartanak, amit aztán felvált az  év végi kiárusítás! Szóval vásárlásmániásoknak kihagyhatatlan!
És ami még ezen időszak mellett szól, hogy a hálaadást követő szerdán - idén ez december 2. - gyújtják meg New York karácsonyfájának fényeit, óriási show közepette, a legnagyobb sztárokkal, ami igazán csodálatos élmény, ahogy maga a város is, ünnepi díszben pompázva. Ez a szép hagyomány idén alighanem elmarad, csak tévén nézhetik az amerikai polgárok is. Viszont mindenkit megnyugtatunk, a Black Friday online is működik - a világ minden részén. Nálunk pedig szinte minden nap is...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.