2020. június 26. 10:10
mfor.hu

Klaus Mangold százmilliókat kap a munkájáért. Korábban a paksi bővítés felett bábáskodott.

A német ipari kapcsolatok elmélyítésén dolgozik tovább az Orbán-kormánynak Klaus Mangold befolyásos német üzletember, aki ezért több száz millió forintos díjazásban részesül – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

Mangold új megbízása a Direkt36 birtokába került tanácsadói szerződésekből derül ki, amelyeket a magyar kormány a német üzletember Mangold Consulting nevű cégével kötött az elmúlt másfél évben. Mangoldot ezekre a munkákra verseny nélkül választották ki, a vele kötött hét szerződés – amelyeket a kormány egy közadatkérés eredményeként adott ki - összértéke pedig 380 millió forint.

Orbán Viktor az Audi győri gyárában (Fotó: MTI / MTVA / Koszticsák Szilárd) Orbán Viktor az Audi győri gyárában (Fotó: MTI / MTVA / Koszticsák Szilárd)

 
A kitűnő orosz kapcsolatai miatt a német sajtóban néha csak Mr. Oroszországként emlegetett Mangold évtizedek óta Európa legmagasabb üzleti köreiben mozog. A magyar kormánynak 2013 óta ad tanácsokat, eleinte jellemzően orosz ügyekben segítette a kormányt. Mint arról korábban a Direkt36 beszámolt, a paksi bővítés uniós elfogadtatásában is segítette a magyar kormányt.
 
A német kapcsolatokra vonatkozó első tanácsadói szerződést öt hónappal azután kötötték Mangolddal, hogy Orbán 2018 júliusában Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral. Orbán ekkor jelentette be, hogy az innováció és a technológia terén mélyítik a két ország együttműködését. Ezt követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Mangold Consultinggal alá is írt egy ezzel a területtel foglalkozó szerződést.
 
A német ipar volt a fókusza egy másik, 2019 márciusában megkötött szerződésnek is. Ennek előzménye az volt, hogy az Európai Tanács tavaly tavasszal hosszas előkészítés után szigorúbb szén-dioxid kibocsátási előírásokat fogadott el a személyautókra és a kisteherautókra vonatkozóan. Az ITM arra kérte fel Mangold cégét, hogy válaszolja meg, a szigorítások milyen hatással lesznek a német és a magyar gazdaság növekedésére, „különös tekintettel a német autóipari vállalatok (Audi, Mercedes, BMW) magyarországi jelenlétére".
 
Úgy tűnik, a kormány az autóipari cégek idecsábításában is számítanak Mangold cégének tanácsaira. Az ITM idén február 7-én egy olyan szerződést kötött velük, amely a tanácsadó cég feladatai között felsorolja az autóipari vezetőkkel való kapcsolattartást annak érdekében, hogy Magyarország minél inkább befektetőbarát helynek tűnjön, és minél több vállalat számára legyen vonzó.


 
A magyarországi beruházások ösztönzéséről szól egy másik, szintén idén február 7-én megkötött szerződés is. Eszerint Mangold cége külföldi technológiai befektetők keresésében segít, főként egészségüggyel, hulladékgazdálkodással és infrastrukturális fejlesztéssel összefüggő projektekben.
 
Az ITM Mangold kapcsolatrendszerére számít abban is, hogy a Magyarország jövőre hangsúlyosabban tudjon megjelenni a világ egyik legnagyobb, Németoroszágban rendezett ipari vásárán, a Hannover Kiállításon. A Mangold Consultingot azért is fizetik, hogy segítsen a magyar kormány által megjelölt különböző német kutatóintézetekkel szorosabb kapcsolatot kialakítani.
 
A Direkt36 megkereste kérdésekkel az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és Klaus Mangoldot is, de egyik helyről sem kaptak választ.

(Direkt36)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.