<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az operatív törzs mai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a jelen állás szerint a betegágyaknak ugyan még csak a 60 százaléka foglalt, megfelelő számban vannak intenzív ágyak és lélegeztető készülékek, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy ezt ki is kell szolgálni.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa mai tájékoztatóját Orbán Viktor mai bejelentésének rövid összefoglalásával indította. Mint fogalmazott, amennyiben a parlament elfogadja az újabb védelmi intézkedésekkel kapcsolatos előterjesztést, úgy kedd éjféltől érvénybe is lép az általános kijárási és gyülekezési tilalom és a további a tiltó intézkedések. Kiss Róbert az intézkedések fokozott betartását kérte mindenkitől.

Következtek a hétvége rendőri intézkedéseinek az adatai: tömegközlekedési eszközön helytelen maszkviselés miatt két esetben rendőri figyelmeztetés történt, 4 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 2 szabálysértési eljárás indult.

A hétvégén 409 esetben intézkedtek a rendőrök, 76 esetben figyelmeztettek, 221 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és 12 esetben történt feljelentés.

Az érvényben lévő beutazási korlátozásokkal kapcsolatban 3 figyelmeztetés történt, 116 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és hatszor indult szabálysértési eljárás.

A vendéglátóhelyek ellenőrzése kapcsán Kiss Róbert elmondta: Budapesten 17 üzlet esetén tettek szabálysértési feljelentés a nyitvatartási szabályok be nem tartása miatt, a helytelen maszkviselés miatt pedig Budapesten 10, míg Borsodban 2 üzletet zártak be. 

Müller Cecília az aktuális fertőzések számának ismertetésével kapcsolatban újólag hangsúlyozta, hogy ma is „sajnos emelkedő számokról tud beszámolni”.

Mint mondta, nehéz napokat élünk át egész Európában, így Magyarországon is fokozódik a járványhelyzet, és ez óriási terhelést jelent az egészségügyi ellátórendszerre. Ennek teljesítőképessége sok helyen a határához érkezett. Néhány ország Európában már arra kényszerül, hogy másik országtól kérjen segítséget, sőt olyan is előfordul, hogy betegeket kell átszállítani az egyik országból a másikba. 

A magyar  helyzetről elmondta, hogy a jelen állás szerint a betegágyaknak még csak a 60 százaléka foglalt, megfelelő számban vannak intenzív ágyak és lélegeztető készülékek, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy ezt ki is kell szolgálni. 

Hogy ez akadálytalanul megtörténhessen Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter úgy rendelkezett, hogy keddtől  minden aktív betegellátó intézmény belép a koronavírusos  betegek ellátásába (számuk ezzel 77-re nő), a tervezhető ellátások körét pedig egy időre elhalasztják. A sürgős beavatkozásokra pedig ugyanaz vonatkozik, mint korábban, azaz nem halasztanak el egyetlen onkológiai, kardiológia beavatkozást sem, és elvégzik a transzplantációs és reprodukciós beavatkozásokat is. 

Elhangzott, hogy a koronavírusos gyerekek és azok számára, akik vese dialízisre szorulnak, külön intézményeket jelölnek ki. 

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy „a járványt megállítani nem lehet”, ezért mindent meg kell tenni annak megfékezésére, a járványgörbe ellaposítására, az egészségügyi intézmények működőképességének megtartására. 

Az országos tisztifőorvos elmondta még, hogy a bevezetésre kerülő védelmi intézkedések következtében az óvodákban és az általános iskolákban továbbra is zavartalanul folyik majd az oktatás. Rendkívüli szünetet az operatív törzs 86 óvodában és 11 iskolában rendelt el, az előbbi esetben ez országosan 3 százalékot, míg az utóbbiak esetében 0,4 százalékot jelent. Országosan 134 osztályban és 14 iskolában zajlik digitális oktatás.

A Somogyi Hírlap kérdésére Kiss Róbert elmondta, a hétvégén a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban 49 figyelmeztetés történt, 390 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és 200 feljelentés történt. 

A BRFK célzott ellenőrzés keretében 9 budapesti üzlet bezárását rendelte el.  

Müller Cecíliához érkezett kérdés arról, milyen vitaminokat szedjük a mostani helyzetben. Ő C vitaminból naponta 500 mg bevitelét ajánlotta, míg D vitaminból 2000 mg-ot, valamint azt ajánlotta, hogy figyeljünk a nyomelem bevitelre is. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.