<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Már a jövőre betervezett giga honvédelmi büdzsé előtt is pörögnek a közbeszerzések, nyár óta majd minden hétre jut egy kiírás vagy nyertes-kihirdetés.

Jó ideje a kormány fókuszában áll a honvédelmi erők fejlesztése. Még a nyáron posztolta ki Orbán Viktor közösségi oldalára a következőket:

„Fejlesztjük a magyar haderőt, megvédjük Magyarország határait!”

Szeptember 30-án pedig a miniszterelnök vezetésével kihelyezett ülést tartott a kormány a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban. A kormányülés első és utolsó, azaz egyetlen napirendi pontja a magyar haderőfejlesztés áttekintése volt, ami után Orbán Viktor és a kormány tagjai a Magyar Honvédség őszi hadgyakorlatát tekintették meg.

A hadisátorban tartott kormányülésen. Fotó: MTIA hadisátorban tartott kormányülésen. Fotó: MTI

Úgy tűnik, hogy a közbeszerzések terén ugyanez a fókusz érezhető, hiszen majd minden hétre jut egy közbeszerzés, vagy épp nyertes-kihirdetés a Védelmi Beszerzési Ügynökség és a Magyar Honvédség jóvoltából. Július óta nyolc közbeszerzést írtak ki, és ugyanennyi pályázat nyertesét vagy nyerteseit választották ki.  

 • 2021. október. 1.: közbeszerzést írnak ki „A Magyar Honvédség ejtőernyős képességének fejlesztésére, valamint ejtőernyő rendszerek beszerzésére”. Úgynevezett körkupolás ejtőernyőrendszerből 250 darabra, taktikai légcellás ejtőernyőrendszerből 54 darabra várják az ajánlatokat. Mindkét fajtához várják az ejtőernyő hajtogatásának és használatának oktatását elősegítő anyagokat (videó, tabló, elektronikus tananyag stb.), amelyeket a Magyar Honvédség kiképzési céllal korlátlanul sokszorosíthat.
 • 2021. szeptember 24.: közbeszerzést írnak ki „Gyorstelepítésű tábori elhelyezési készletre”. Többek között sátrakra, áramfejlesztőkre, kempingágyakra, tábori bútorzatra, világító berendezésekre, víztárolókra, tehát minden olyasmire, amire katonai hadgyakorlatok alatt szükség lehet.
 • 2021. szeptember 22.: kihirdetik a „A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztésére, 3 db minimum 20 tonna teherbírású közúti nyerges vontatóból és ponyvázható félpótkocsiból álló járműszerelvény beszerzésére” irányuló közbeszerzés nyertesét, a Volvo Hungária Kft.-t. A szerződés értéke áfa nélkül 128 700 000 forint. Az ajánlattevő vállalja 12 fő vezető-kezelő és javító-karbantartó állomány felkészítését is.
 • 2021. szeptember 21.: kihirdetik a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség szervezetei és intézményei, továbbá a honvédség Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózat számára „Közcélú távbeszélő-szolgáltatásokra” kiírt közbeszerzés nyerteseit. A közbeszerzés értéke áfa nélkül: 101 310 234 forint, melyet közösen nyert el a Magyar Telekom és az Invitech ICT Services Kft.
 • 2021. szeptember 15.: kihirdetik a „Konstruktív és harckiképző szimulátorok üzemeltetésére” kiírt közbeszerzés nyertesét. A szerződés értéke áfa nélkül: 228 000 000 forint, nyertese a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.
 • 2021. szeptember 15.: megvan a „Különleges célú járművek beszerzésére”, azaz 3 db, 60 tonnás nehézgép-szállító járműszerelvény beszerzésére és a hozzájuk kapcsolódó felkészítés megtartására irányuló közbeszerzés nyertese. A szerződés értéke áfa nélkül 280 470 000 forint, a nyertes ajánlattevő a Scania Hungária Kft.
 • 2021. szeptember 9.: közbeszerzést írnak ki 30 db „Pilótanélküli repülőeszköz beszerzésére és a felhasználók számára felkészítés megtartására".
 • 2021. szeptember 9.: megvannak a „Katonai járművekre és kapcsolódó alkatrészekre, tehergépjárművek gumiabroncsaira, többfunkciós autóbuszra és páncélozott szállító harci járműre” kiírt közbeszerzés nyertesei. A szerződés érték áfa nélkül 71 331 429 forint. A nyertesek között találjuk a Felni Gépipari és Kereskedelmi Kft.-t, a Continental Hungaria Gumiabroncs Kereskedelmi Kft.-t és a Future Consulting Services Kft.-t.

 • 2021. szeptember 8.: közbeszerzést írnak ki „Elektronikus, idegen-barát azonosító berendezések beszerzésére a MISTRAL MCP lokátor és vezetési ponthoz” tárgyban, magyarul radar adásvételére a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára. A megkötésre kerülő szerződés tárgyát képezi az ezzel kapcsolatos kiképzés megtartása is.
 • 2021. szeptember 7.: meghosszabbítják október 25-re a 10 darab toborzó mikrobusz adásvételére kiírt közbeszerzést.
 • 2021. augusztus 31.: kihirdetik az „Erődítési elemek, azaz 230 darab gyalogsági drótakadály (magyarul szögesdrót), valamint 450 készlet homokfal bástya” beszerzésére irányult közbeszerzés nyertesét, a Fer-Tex Ipari Kft.-t. A szerződés értéke áfa nélkül 87 440 000 forint.
 • 2021. augusztus. 31.: közbeszerzést írnak ki üzemanyagszállító teherautókra.
 • 2021. augusztus 26.: közbeszerzést írnak ki 2 darab különleges célú jármű, azaz „ELEFÁNT Vezetőnélküli robot járműplatform beszerzése kutatás-fejlesztési feladatok végrehajtásához”.
 • 2021. augusztus. 13.: megjelenik a "Magyar Honvédség Különlegesműveleti képességek fejlesztése - kijuttatási módokhoz kapcsolódó eszközök beszerzése - Taktikai járművek” közbeszerzési kiírása. Ezek között ultra könnyű taktikai jármű, taktikai négykerekű és hatkerekű motorkerékpár, valamint taktikai jármű szállító trailer szerepel. A szerződés eredetileg becsült összértéke 176 400 000 forint.
 • 2021. augusztus. 9.: megvan az „Adatátviteli célú távközlési szolgáltatásokra” kiírt közbeszerzés nyertese, az Invitech ICT Services Kft. A rendelkezésre álló keretösszeg: nettó 335 633 867 forint. A tervezett évenkénti felhasználás: 2021: nettó 100 586 249 forint, 2022: nettó 117 523 809 forint, 2023: nettó 117 523 809 forint. 
 • 2021. július 5.: kihirdetik a 2021-2023 közötti időszakra kiírt „Tűzoltó gépjárművek és utánfutók üzembentartása” közbeszerzés nyertesét, a HM CURRUS Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-t. A szerződés értéke áfa nélkül 251 968 505 forint.

Emlékeztetőül: már 2020-ban is giga nagyságú, 778 milliárd forintos költségvetésből dolgozott a honvédelmi tárca, de 2022-re rekordösszeget, 1003 milliárd forintot irányzott elő a honvédelmi költségvetés.

A jövő évi költségvetésből az derül ki, hogy személyi kiadások mellett a fegyverzetbeszerzés is egyre nagyobb arányt képvisel a honvédelmi büdzsében.

A Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési programban jelenleg párhuzamosan több fegyverrendszer beszerzése is folyik – ezeket összegezte a Magyar Nemzet.

A Honvédelmi Minisztérium elérhető, tavaly nyári dokumentumára hivatkozva ízt írják, hogy a több év előirányzatait terhelő programok, beruházások sorában jövőre a Gripen harcászati repülőgépekre részarányosan 28 milliárd forintot kell fordítani, a jelenleg az Airbus franciaországi, marignane-i üzemében gyártás alatt lévő 16 darab H225M közepes helikopterért pedig 48 milliárd forintot kell fizetni. Az elkészült húsz darab H145M – ebből 18-at már leszállított a német gyár – könnyű, többcélú katonai helikopterek ellenértékét idén kifizeti a tárca, jövőre már nem terheli a vételár a költségvetést. A felsorolás szerint jövőre és utána is folytatódik az új, korszerű helikopterek szolnoki hangárkomplexumának kialakítása, amire az idei 7,6 után jövőre 9,3, majd 2023-ban további 6,5 milliárd forintot költ a tárca.

Jövő évben a legnagyobb tételt a harckocsi- és tüzérségi fejlesztések jelentik, a 44 darab Leopard 2 a7+HU, illetve a tank alvázára épülő kilenc harctámogató műszaki, hídvető és kiképző jármű, valamint a 24 darab PzH 2000-es önjáró ágyú jövő évi részarányos beruházási értéke közel 132 milliárd forint. Az új szárazföldi eszközök megfelelő elhelyezését és kiszolgálását szolgáló infrastruktúra-fejlesztésre 6,8 milliárd forint jut. Szintén folytatódik a katonák felszerelése modern páncéltörő fegyverekkel, amire jövőre 1,7 milliárd forintot szánnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.