1p

A türkmenisztáni elnök elrendelte, hogy el kell oltani az ország egyik legnagyobb látványosságának számító tüzet.

A Karakum-sivatagban található Darvaza-kráter keletkezésének pontos oka nem ismert, a legnépszerűbb teória szerint egy elbaltázott 1971-es szovjet fúrás során jött létre, míg a benne több mint 40 éve lángoló földgázt a 80-as évek elején gyújthatták meg.

A Pokol kapuja. (Forrás: Wikimedia Commons/P.Lechien)
A Pokol kapuja. (Forrás: Wikimedia Commons/P.Lechien)

Gurbanguly Berdymukhamedov türkmén elnöknek azonban a „Pokol kapuja” névre keresztelt bizarr látványosság régóta szúrja a szemét, már 2010-ben is megemlítette, hogy meg kéne szabadulni a krátertől, most pedig ismét utasításba adta kormányának a probléma megoldását, arra hivatkozva, hogy a tűz amellett, hogy káros, a gázszállításban felhasználható forrásokat pazarol el.

(BBC)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!