<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kormányfő felhatalmazta minisztereit, hogy kössenek meg az Egyesült Államokkal egy olyan megállapodást, amely alapján a két ország adóhatósága adatokat cserélhet egymással.

Rendeletet adott ki Orbán Viktor a magyar és az amerikai kormány közötti országonkénti jelentések cseréjéről. A friss Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormányfő egyetért a magyar és az amerikai kabinet között az országonkénti jelentések cseréjéről szóló megállapodás (CbCR) létrehozásával. 

Orbán felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Varga Judit igazságügyi miniszterrel egyetértésben – jelölje ki a tárgyalásokon részt vevő személyeket, ő, vagy az általa kijelölt személy a tárgyalások eredményeként előálló szövegtervezetet írja alá.

Kérdés, mikor csaphatnak egymás tenyerébe. Fotó: Depositphotos
Kérdés, mikor csaphatnak egymás tenyerébe. Fotó: Depositphotos

A CbCR megállapodás megkötéséhez szükséges meghatalmazási okiratot Szijjártónak kell kiadnia. A megállapodás létrehozását köverően pedig a három érintett miniszternek a CbCR szövegének végleges megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul be kell terjesztenie a kormány elé.

Ezt a megállapodást úgy kell értékelni, mint egy erőteljes szándékot arra, hogy a magyar és amerikai adóhatóságok megállapodást fognak kötni az adatcseréről.