<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szerintük világos, mi áll a rossz adatok hátterében.

A ma reggeli friss, az ipari termelésben bekövetkezett jelentős visszaesést mutató KSH-adatok kapcsán adott ki közleményt a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési minisztérium. Ebben így írnak: "A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók mára jelentős kárt okoznak a magyar gazdaságnak." A KSH adatai szerint egyébként 2023 januárjában az egy évvel korábbihoz képest 3,2 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene.

A továbbiakban így fogalmaz a közlemény: Világossá vált, hogy a szankciók energiaválságot okoztak, ami nehéz helyzet elé állította az energiaintenzív magyar gazdaságot is. Az elszálló energiaköltségek miatt jelentősen nőttek az alapanyagárak, a beszerzési költségek, a begyűrűző hatások miatt pedig kedvezőtlen, szankciós infláció alakult ki. Az egész Európában rekordokat döngető, szankciós infláció kigazdálkodhatatlanul magas kamatkörnyezetet eredményezett, a vállalkozások 20 százalékos hitelkamattal szembesülnek, ami jelentősen visszafogja, lassítja a gazdaságot.

Az ipar teljesítményének csökkenése azonban csak átmeneti, a Kormány már 20 intézkedésből álló csomagot fogadott el az infláció letörése, a recesszió kivédése, a teljes foglalkoztatás és a családok megvédése érdekében. A magyar ipart olyan programokon keresztül támogatjuk, mint például a 700 milliárdos Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program olcsó hitelei vagy a most indult 600 milliárdos Baross Gábor Tőkeprogram. [Néhány perccel ezelőtt érkezett a hír, hogy az EXIM felfüggesztette a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramra vonatkozó kérelmek befogadását, az erre szánt keret ugyanis bő egy hónap alatt elfogyott.]

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az év végére egy számjegyűre csökken az infláció, miközben 1,5 százalékos növekedést érhet el a magyar gazdaság - zárul a közlemény.

(MTI)