3p

Május 30-án az Iváncsán épülő akkumulátorgyárban mérgezésgyanús esetek történtek, kérdés, hol tart az ügy nyomozása. Úgy tűnik, több, mint egy hónapja nem érkeznek be a legfontosabb papírok, ami hátráltatja a folyamatot.

Több tucat embert érinthetett egy mérgezéses baleset az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, ahol az Elektród nevű gyáregységben veszélyes helyen, védőruha nélkül dolgoztak a villanyszerelők. Többen rosszul lettek, hánytak, hasmenésük volt vagy kiütésük is lett. Az Elektródban kobalttal, cinkkel és cianiddal kerülhettek kapcsolatba a dolgozók, az érintettek szokatlan egészségügyi tünetei viszont csak a műszak vége felé kezdtek jelentkezni. A gyárat építő cég sajtóközleményben egy mérgezésgyanút és kórházi kivizsgálást ismert el, de szerintük több tucat személyt érintő mérgezés biztosan nem történt.

Az iváncsai akkumulátorgyár. Fotó: SKOnHungary
Az iváncsai akkumulátorgyár. Fotó: SKOnHungary

Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője parlamenti kérdésben érdeklődött arról, hogy jelenleg hol tart a mérgezéses tünetek miatt elrendelt nyomozás, hiszen azóta nagy a hallgatás. Nos, úgy tűnik, lassan őrölnek a malomkerekek.

Rétvári Bence államtitkár a kérdésre írt válaszában kifejti, hogy miután május 30-án jelezték 10-12 fő rosszullétét, június 5-én kérte fel a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságot egy összevont hatósági ellenőrzésre az SK On Hungary iváncsai akkumulátorgyárban.

Majd június 7-én a rendőrkapitányság gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást, egy hétre rá pedig a Fejér Vármegyei Kormányhivatal megállapította, hogy a jelenleg is építazóta és alatt álló gyárban nem történt szabálytalanság.

Mindeközben az SK On Hungary Kft. veszélyes anyaggal végzett tevékenységre nem tett bejelentést,

ennek ellenére a népegészségügyi hatóság a kémiai biztonsági hiányosságok miatt június 5-én hivatalból eljárást indított, amely június 26-án átkerült a Fejér Vármegyei Rendőrfőkapitányságra.

A rendőrség ugyan kihallgatta az egészségügyi incidensben érintett tanúkat, de az eddig beszerzett bizonyítékok alapján konkrét személlyel szemben megalapozott gyanút nem állapítottak meg, ezért az ügyben gyanúsítotti meghallgatás még nem történt – írja Rétvári.

A rendőrség munkavédelmi, valamint veszélyes anyagkezelési adatokat kért ugyan a gyártól, de onnan azóta - több mint egy hónapja - nem érkeztek meg ezek, pedig a nyomozó hatóság csak ezek ismeretében tudja igazságügyi szakértő bevonásával megállapítani a személyi felelősséget.

Sőt, Rétvári szerint még a népegészségügyi hatóság által kezdeményezett orvosi vizsgálatok eredménye sem készült el, pedig azok szintén szükségesek ahhoz, hogy meg lehessen állapítani az esetleges maradandó egészségromlás mértékét. 

Frissítés: Másodjára már sikeres volt a Belügyminisztérium közbeszerzési eljárása a mintegy 77 ezer rendvédelmis élet- és balesetbiztosítására. A tender augusztus elsejei eredményhirdetésén a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-t hozták ki győztesnek - írja a hvg.hu.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!