<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az ipari export is növekedett.

2022 májusában az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 májusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában - közölte a KSH.

Ötödével több számítógépet gyártottak májusban, mint egy évvel ezelőtt. Fotó: Pixabay
Ötödével több számítógépet gyártottak májusban, mint egy évvel ezelőtt. Fotó: Pixabay

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértek, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. áprilisinál 1,4 szűzalékkal nagyobb volt.

Az ipari export volumene 11,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés harmadát képviselő járműgyártás kivitele 13,0, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,3 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 9,5, a feldolgozóiparé 7,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,8, a csekély súlyú bányászaté 10 százalékkal nőtt 2021 májusához képest, míg az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,9 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 8,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 12,4 százalékkal nőtt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ötödével bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 23 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 17,1 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,5, a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása pedig 41 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Csupán egy alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártása 0,2 százalékkal.

Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 37 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 72, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 33 százalékkal nőtt. A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 7,2, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,6 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. 

Három alágban csökkent a termelés: a vegyi anyag, termék gyártása 3,6, a gyógyszergyártás 4,2 százalékkal, a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól. Ez utóbbi alágban utoljára 2021 januárjában mértünk csökkenést.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 26 százalékkal nagyobb volt a 2021. májusinál. Az új belföldi rendelések 9,4, az új exportrendelések 29 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány május végén 30 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
2022. január–májusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,6, a hazai értékesítésé 9,4 százalékkal emelkedett. Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,6 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 14,4 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 2,1 és 8,5 százalék között.