1p

Gyakorlatilag gratulált az azeri elnöknek Hegyi-Karabah elfoglalásához.

A magyar miniszterelnök pénteken Asztanában, a Türk Államok Szervezete 10. Csúcstalálkozóján vett részt.

A találkozón Orbán Viktor előbb kifejezte „a magyar emberek tiszteletét” Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek a Török Köztársaság megalapításának 100. évfordulója alkalmából, majd sok sikert kívánt lham Alijev azeri elnöknek „a térség stabilizálása érdekében végzett munkájához”, valamint „a karabahi újjáépítési munkálatokhoz” is. „Gratulálunk, mélyen tisztelt elnök úr!”, tette hozzá a 444 szerint.

Orbán Viktor miniszterelnököt felöltöztetik hagyományos kazah öltözetbe Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnököt felöltöztetik hagyományos kazah öltözetbe Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A lap emlékeztet, hogy Örményország és Azerbajdzsán három évtizede állt konfliktusban Hegyi-Karabah régió miatt. Szeptember közepén az azeri hadsereg újabb offenzívát indított a keresztény örmények által lakott terület ellen, és egy nap alatt elfoglalta a fővárost, Sztepanakertet.

Mintegy 120 ezer örmény élt az enklávéban, de a megtorlásoktól tartva szeptember végére szinte mindegyikük elmenekült onnan, ahol több mint kétezer éven át éltek.

A konfliktusról laptársunk, a Privátbankár oldalán olvashatnak elemzést

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!