<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy szakmai nonszensz a kormányzat által közölt táblázat, amivel azt igyekeztek demonstrálni, hogy jobban működnek a keleti vakcinák. Karikó Katalin is kiegészítette az adatokat.

Számos szakmai kritikát kapott az a táblázat, amit a kormány osztott meg a hétvégén, és elvileg azt demonstrálná, hogy a keleti koronavírus-vakcinák beadása után kevesebb fertőződés és haláleset történik, mint a nyugati vakcinák után. Különösen a Pfizer-BioNTech és AstraZeneca-vakcinára vet rossz fényt a közölt adatsor: előbbinél a százezer oltottra vetített halálozások száma, utóbbinál a megbetegedettek száma kiugró. Csakhogy a táblázat sok sebből vérzik: egyebek mellett a mögötte lévő adatsor sem ismert, és nem számol azzal, hogy melyik vakcinát a járvány melyik szakaszában, milyen veszélyeztetettségű, életkorú csoportnak adták be. 

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus a legmodernebb, mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a BioNTech alelnöke, akinek sokan Nobel-díjat is követelnek (a miniszterelnök pedig "kisújszállási asszonyságként" emlegette, és idén Széchenyi-díjban részesült) szintén a Facebookon posztolt a táblázat ügyében. Mint írja: sokan elküldték neki az adatsort, ezért kiegészíti "a szükséges információval, amit sajnálatosan lehagytak róla". A tudós szerint kötelező lett volna feltüntetni az elhunytak életkorát is egy ilyen közleményben.

Karikó Katalin azt írja: 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember 100 000 Pfizer-beoltottból, akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakicina esetében 2 hónap alatt halt meg 16 ember 100 000 beoltottból, akik krónikus betegségben nem szenvedtek.   

Alább látható a biokémikus posztja a kiegészített táblázattal: