2018. március 21. 08:43
MTI

A piac 94,4 százalékos valószínűséget ad a kamatemelésnek. Szinte minden elemző arra számít, hogy az amerikai jegybank 25 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emeli az irányadó kamatsávot.

A szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) kamatalakító testülete, a nyíltpiaci bizottság kedden kezdte el kétnapos ülését. A tanácskozás befejeződése után, közép-európai idő szerint szerda este hét órakor teszi közzé döntését, valamint friss gazdasági helyzetelemzését és előrejelzését, majd Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatón ismerteti a döntések hátterét.A CME-csoport FedWatch szolgáltatása szerint a piac 94,4 százalékos valószínűséget ad a kamatemelésnek, gyakorlatilag szinte minden elemző arra számít, hogy a Fed 25 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emeli az irányadó kamatsávot.

A piaci szereplőket sokkal inkább az inflációs, a gazdasági növekedési és a kamatemelési várakozásokat tartalmazó új előrejelzés tartja izgalomban. A tavaly decemberi prognózisban a Fed-tagok három kamatemelést jósoltak az idei évre, a következő két évre pedig két-két kamatemelést valószínűsítettek. Az utóbbi hetekben azonban - az infláció erősödését és a munkaerőpiac egyre feszesebbé válását tükröző adatokból adódóan - erősödött az esély arra, hogy négyszer is kamatemelést hajt végre a Fed.A február 5-én hivatalba lépett új Fed-elnök, Jerome Powell első kongresszusi meghallgatásán, négy héttel ezelőtt optimista képet vázolt fel az amerikai gazdaság helyzetéről és a fokozatos kamatemelés folytatását ígérte. Leszögezte azt is, a nyíltpiaci bizottság igyekszik tartani az egyensúlyt a gazdaság túlhevülésének kockázata és a növekedés fenntartásának szükségessége között.

A Fed 2008 és 2015 decembere között, gazdaságösztönző céllal, zéró közeli szinten tartotta az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust: a bankközi hitelezésben irányadó kamatsávot 25 bázisponttal 0,25-0,50 százalékra emelte. A következő évben, 2016-ban csak decemberben, 2017-ben viszont háromszor - márciusban, júniusban és decemberben - emelt kamatot, rendre 25 bázisponttal.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.