2018. március 21. 08:43
MTI

A piac 94,4 százalékos valószínűséget ad a kamatemelésnek. Szinte minden elemző arra számít, hogy az amerikai jegybank 25 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emeli az irányadó kamatsávot.

A szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) kamatalakító testülete, a nyíltpiaci bizottság kedden kezdte el kétnapos ülését. A tanácskozás befejeződése után, közép-európai idő szerint szerda este hét órakor teszi közzé döntését, valamint friss gazdasági helyzetelemzését és előrejelzését, majd Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatón ismerteti a döntések hátterét.A CME-csoport FedWatch szolgáltatása szerint a piac 94,4 százalékos valószínűséget ad a kamatemelésnek, gyakorlatilag szinte minden elemző arra számít, hogy a Fed 25 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emeli az irányadó kamatsávot.

A piaci szereplőket sokkal inkább az inflációs, a gazdasági növekedési és a kamatemelési várakozásokat tartalmazó új előrejelzés tartja izgalomban. A tavaly decemberi prognózisban a Fed-tagok három kamatemelést jósoltak az idei évre, a következő két évre pedig két-két kamatemelést valószínűsítettek. Az utóbbi hetekben azonban - az infláció erősödését és a munkaerőpiac egyre feszesebbé válását tükröző adatokból adódóan - erősödött az esély arra, hogy négyszer is kamatemelést hajt végre a Fed.A február 5-én hivatalba lépett új Fed-elnök, Jerome Powell első kongresszusi meghallgatásán, négy héttel ezelőtt optimista képet vázolt fel az amerikai gazdaság helyzetéről és a fokozatos kamatemelés folytatását ígérte. Leszögezte azt is, a nyíltpiaci bizottság igyekszik tartani az egyensúlyt a gazdaság túlhevülésének kockázata és a növekedés fenntartásának szükségessége között.

A Fed 2008 és 2015 decembere között, gazdaságösztönző céllal, zéró közeli szinten tartotta az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust: a bankközi hitelezésben irányadó kamatsávot 25 bázisponttal 0,25-0,50 százalékra emelte. A következő évben, 2016-ban csak decemberben, 2017-ben viszont háromszor - márciusban, júniusban és decemberben - emelt kamatot, rendre 25 bázisponttal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.