2p

Az elmúlt 24 órában a pénteki oltásmennyiségnek a tizedével sem tudott emelkedni a beoltottak száma Magyarországon. Az összkép azonban félrevezető, hiszen a második körös oltások pörögtek vasárnap. 

Az elmúlt 24 órában mindössze 8945-tel nőtt a Magyarországon beoltottak száma, így 4,073 millióan kapták meg legalább az első dózist. Bár ez a növekmény rettentően alacsony, messzemenő következtetéseket egyelőre ebből nem érdemes levonni. A részletesebb adatokból ugyanis kiderül, hogy 61 ezerrel nőtt a második oltásukat is felvevők száma. Vagyis az oltási tempó mit sem lassult, csupán nem az összlétszámot látványosan növelni képes első adagok beadása volt fókuszban vasárnap. Ugyanez volt a helyzet egyébként múlt hét vasárnap is, akkor még 8000-rel sem nőtt az összlétszáma a beoltottaknak, viszont nagyon sokan vették fel a teljes védettséghez szükséges második dózist. 

A járvány ugyanakkor leszálló ágban van: 1219 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, aminél kevesebbre legutóbb február 9-én volt példa. Feltételezhetnénk, hogy mindez a kevés mintavételnek köszönhető, és ez részben igaz is lenne, hiszen 13 754 tesztet végeztek az elmúlt 24 órában. A pozitivitási arány azonban még az elmúlt napokban jellemző, 9-11 százalékos szintnél is alacsonyabb lett, 8,8 százalék. 

Ezzel együtt a járvány kezdete óta összesen 784 111  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent.

4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen, ezek az adatok a február végi-március eleji szintnek felelnek meg.

 A magyar lakosság 42 százaléka már megkapta az oltást szemben az uniós 24 százalékkal. Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata - emlékeztet az Operatív Törzs. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyekSzámos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni. Már a 16-18  éveseket is lehet regisztrálni oltásra. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!