<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Október végéig lehetett bejelenteni azokat a napelemes rendszereket, amelyekkel szeretnének a tulajdonosaik a rendszerbe visszatáplálni. A hírek szerint elképesztő mennyiségű igénylés futott be a szolgáltatókhoz. Nagy kérdés persze, hogy ezek engedélyezése nem okoz-e valóban túltermeléssel járó problémákat.

Október 31-ig lehetett bejelenteni azokat az napelem-igényléseket, ahol szeretnének majd a hálózatba áramot visszatáplálni. Az E.ON-hoz a kormány visszatáplálás felfüggesztéséről szóló bejelentése óta 71 ezer új napelemes igénybejelentés, míg az OPUS TITÁSZ-nak 13 ezren jelezték az igényüket – közölték az RTL Híradójával.

Az E.ON-hoz érkező igénylés mennyisége egészen elképesztő, hiszen jelenleg a társaság hálózatában 87 ezer kis méretű napelemes rendszer üzemel. A most gyakorlatilag két hét alatt beérkező igénylés ennek közel nyolcvan százaléka.

Amint az ismert, a kormány október 13-án jelentette be, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, csak saját használatra termelhetnek áramot. Ez egy drágább és egyes szakértők szerint meg nem térülő befektetést jelentene, így nem meglepő, hogy ekkora roham volt tapasztalható az utolsó pillanatokban.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS TITÁSZ-nál is megnőtt az igénybejelentések száma: ott 13 ezren jelentkeztek újonnan. Az RTL megkeresésére az MVM nem válaszolt.

A kormány a napokban azt jelentette be, hogy egyszerűsítik az igénylések jóváhagyását. Ez ugyanakkor felveti, hogy ilyen mennyiségű új kapacitást valóban rá lehet-e szabadítani a rendszerre, hiszen ez a technológiai fejlődést is figyelembe véve az E.ON hálózatában például valószínűleg duplázódó betáplálást jelenthet majd a jövő nyári időszakban, amire az elektromos rendszer és a hálózat aligha van felkészítve.