2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Október végéig lehetett bejelenteni azokat a napelemes rendszereket, amelyekkel szeretnének a tulajdonosaik a rendszerbe visszatáplálni. A hírek szerint elképesztő mennyiségű igénylés futott be a szolgáltatókhoz. Nagy kérdés persze, hogy ezek engedélyezése nem okoz-e valóban túltermeléssel járó problémákat.

Október 31-ig lehetett bejelenteni azokat az napelem-igényléseket, ahol szeretnének majd a hálózatba áramot visszatáplálni. Az E.ON-hoz a kormány visszatáplálás felfüggesztéséről szóló bejelentése óta 71 ezer új napelemes igénybejelentés, míg az OPUS TITÁSZ-nak 13 ezren jelezték az igényüket – közölték az RTL Híradójával.

Az E.ON-hoz érkező igénylés mennyisége egészen elképesztő, hiszen jelenleg a társaság hálózatában 87 ezer kis méretű napelemes rendszer üzemel. A most gyakorlatilag két hét alatt beérkező igénylés ennek közel nyolcvan százaléka.

Amint az ismert, a kormány október 13-án jelentette be, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, csak saját használatra termelhetnek áramot. Ez egy drágább és egyes szakértők szerint meg nem térülő befektetést jelentene, így nem meglepő, hogy ekkora roham volt tapasztalható az utolsó pillanatokban.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS TITÁSZ-nál is megnőtt az igénybejelentések száma: ott 13 ezren jelentkeztek újonnan. Az RTL megkeresésére az MVM nem válaszolt.

A kormány a napokban azt jelentette be, hogy egyszerűsítik az igénylések jóváhagyását. Ez ugyanakkor felveti, hogy ilyen mennyiségű új kapacitást valóban rá lehet-e szabadítani a rendszerre, hiszen ez a technológiai fejlődést is figyelembe véve az E.ON hálózatában például valószínűleg duplázódó betáplálást jelenthet majd a jövő nyári időszakban, amire az elektromos rendszer és a hálózat aligha van felkészítve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!