3p

A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.

"Magyarország kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) december 12-én a magyar helyreállítási terv jóváhagyása mellett fog dönteni" – ezt a Reuters -nek nyilatkozta kedden a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Beismerő vallomás. Fotó: MTI/Mónus Márton
Beismerő vallomás. Fotó: MTI/Mónus Márton

Ugyan a magyar helyreállítási tervek a jelek szerint zöld utat kaphatnak, a 2021-2027-es időszak hétéves uniós költségvetésének egy részét ideiglenesen elbukhatja az Orbán-kormány: Navracsics megerősítette a korábbi értesüléseket, melyek szerint az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz arra, hogy függesszék fel a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot). A felzárkóztatási pénzek 65 százalékát érintő forrásbefagyasztásra azért kerül sor, mert a kormányna nem sikerült maradéktalanul megfelelnie a korrupcióellenes elvárásoknak.

Ha decemberben sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és ha a Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vagyunk... azonban a hangsúly most az EU-pénzek lehetséges felfüggesztésén van - közölte a miniszter.

Arról, hogy a decemberi határidő utolsó pillanataiban lehet-e politikai kompromisszum Brüsszellel az uniós források befagyasztásának elkerüléséről, Navracsics a következőt nyilatkozta: „optimista ember vagyok, sok mindent láttam már". 

A miniszter szerint ugyanakkor a magyar kormány abban bízik, hogy jövőre az összes befagyasztott uniós forrás rendelkezésre áll majd.

"Megtettem minden tőlem telhetőt" - tette hozzá Navracsics, aki a tárgyalásokat lefolytatta.

Egy dolog biztos, a következő időszak perdöntő lehet: a Bizottság várhatóan holnap hozza nyilvánosságra, hogy miként értékelte a magyar kormány eddigi lépéseit. Az Európa Tanács szavazásáig korábban egy „pilot” időszakot, vagyis két hónap haladékot kapott az Orbán-kormány, hogy teljesítse a brüsszeli testületnek tett korrupcióellenes ígéreteket, és biztosítsa az uniós források tiszta felhasználását. A pénzcsapok megnyitása érdekében a kormány eddig 17, úgynevezett korrekciós intézkedés végrehajtását vállalta, de egyeztetések folynak további jogszabályokról is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!